Flix Tip

Flix Tip: Grand Design

Netflix gaat in 2017 steeds meer non-scripted programma’s maken en toevoegen aan het aanbod. Daaronder vallen ook reality-programma’s, waarvan veel gradaties bestaan. Een absolute kijktip daarbij is Grand Design. Kevin McCloud volt mensen met ambitieuze en soms zelfs krankzinnige plannen om hun eigen huis te bouwen met de nieuwste technieken en designs.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

Grand Design

Mensen besluiten vaak om een huis te gaan verbouwen. Nieuwbouw, of oude historische panden worden opgeknapt en in hun oude status teruggebracht. Er is ook een groep die het heel wat rigoureuzer aanpakt. In Grand Designs worden deze mensen gevolgd die de meest bizarre, uitdagende en bijna onvoorstelbare verbouwprojecten starten. Waarbij sommige zelf geen idee hebben wat er eigenlijk nou exact gebouwd gaat worden. Op een dag komen ze een gebouwd tegen dat ze voor een prikkie kunnen kopen en storten zich vervolgens volledig in het avontuur.

Zo wordt een bioscoop uit 1920 in een rustig dorpje in het Noorden van Engeland volledig gestript, behoudens de schitterende voorgevel. En het gehele huis wordt gebouwd met beton. Dit hele project – inclusief de aankoop van de grond – kostte 450.000 pond. In Londen was een gezin dit bedrag alleen al kwijt om een stukje land te kopen waar niets anders op staat dan een oerwoud aan planten. Door de beperkte ruimte is dan ook nog eens het idee om het huis voor vijftig procent ondergrond te bouwen. Daardoor moet er gewerkt gaan worden in alle zeventien tuinen van de nieuwe buren. En als je aannemer dan na driekwart van het project ook nog eens failliet gaat… North London (aflevering 2 van seizoen 1) is dan ook een absolute mustwatch. En het mooie is dat er op Netflix twee seizoenen van Grand Design staan, waardoor je gelijk helemaal op kunt gaan in de verbouwingen.

De kracht van Grand Design is dat er niet alleen maar wordt ingezoomd op de onwetendheid van mensen die een uitdaging aan gaan en de problemen waar ze tegenaan lopen, iets wat bij soortgelijke Nederlandse programma’s altijd wel de hoofdmoot is. Presentator Kevin McCloud is zelf een designer en benadert ieder project dan ook zo. Uiteraard loopt de verbouwing zelden zoals gepland, wordt het budget overschreden en stuiten ze op problemen. Daarnaast wordt de lef en de droom van mensen die aan zo’n grote uitdaging beginnen bewonderd.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?