Flix Tip

Flix Tip: Hannah Gadsby: Nanette

Netflix investeert veel in stand-up comedy, waarbij een breed spectrum wordt belicht. Een voorstelling die er momenteel uitspringt is Hannah Gadsby met Nanette. Wat begint als een voorstelling waarvan ze er in de afgelopen tien jaar meer heeft gemaakt, wordt gaandeweg omgebouwd als een groot statement. Waarbij Gadsby grote en actuele thema’s die haarzelf hard raken, zeer gevoelig aanpakt. Want achter iedere grap zit ook een verhaal en dat verhaal is zeker in het leven van Gadsby vaak verre van grappig.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

Hannah Gadsby: Nanette

Als niets vermoedende kijker zul je het eerste kwartier denken dat je naar een vrij conservatieve en gebruikelijke voorstelling zit te kijken. De veertigjarige Gadsby vertelt verhalen en maakt grappen over haar geaardheid, hoe ze uit de kast is gekomen en wat haar overkomt als lesbienne.

Maar de stemming van de show slaat na dat kwartier om als ze een eerste statement maakt. Gadsby legt uit dat ze gaat stoppen met het maken van grappen met zelfspot. Want voor iemand als haar, die toch al in de marge van de samenleving zit, komt het neer op zelfvernedering. Als dat het einde is van haar carrière als comedian, dan neemt ze dat op de koop toe. Het is het beginpunt van een vlammend betoog waarin ze haar echte pijn bloot legt.

In het eerste kwartier vertelt ze verhalen zoals je gewend bent van een komiek, waarin met een grap of een one-liner het verhaal wordt afgerond. Later in de show komt Gadsby terug op de verhalen vertelt wat er eigenlijk echt is gebeurd in haar leven. De nare afloop, wanneer ze bijvoorbeeld in elkaar werd geslagen bij een bushalte, maakt inzichtelijk hoe de situatie er echt voor staat. Gadsby zoekt dan ook de grenzen van het genre op en wil haar stem voortaan gebruiken om echt iets te betekenen. En die nieuwe wereld is door haar voorstelling Nanette geopend.

Bekijk de trailer van Hannah Gadsby: Nanette

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?