Flix Tip

Flix Tip: Karppi

Scandinavische thrillerseries verschijnen er in overvloed, vanuit Finland zien we ze (nog) niet zo vaak. Karppi (Deadwind) is nu wel op Netflix verschenen en laat behalve een crimeverhaal ook mooi het verschil zien met de andere Noordelijke landen.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

Karppi

Wat Karppi vanaf het eerste moment leuk maakt om te kijken is het duidelijke verschil tussen Finland en bijvoorbeeld Zweden of Denemarken waaruit we met enige regelmatig crimeseries zien verschijnen. Het land schuurt tegen Rusland aan en is meer van de harde hard. Een inval vindt dan ook plaats met grof geschut, emoties zijn ruwer en het land oogt ondanks de witte sneeuw grauwer.

Karppi heeft de basis genomen die we vaker zien in een crimeserie. Detective Sofia Karppi moet zich herpakken na een trauma. Hij man is overleden, waardoor ze nu achter is gebleven met haar zoontje en stiefdochter. Op haar eerste dag terug bij bij de recherche wordt er een vrouw opgegraven langs het strand. Zoals Anna Bergdahl ligt ingepakt doet het ons even aan Twin Peaks denken. Het blijkt echter om een sociaal werker te zijn, die betrokken is bij een groot bouwproject. En laat ze nou uitgerekend zijn begraven waar die nieuwe woonwijk moet komen….

Al snel wordt duidelijk dat ze in de nacht dat ze vermoord is heel wat feestjes afliep, die deels ook te maken hadden met het bouwproject. Het brengt Sofia in een lastige situatie, want ze moet mensen zien aan te pakken die hoog in de pikorde staan. En dus ook flink beschermd worden. Wat ook niet meehelpt is dat ze een zeer moeizame relatie heeft met haar nieuwe parner, Sakari Nurmi. Allebei gaan ze regelmatig op eigen onderzoek uit en dan gaat het vanzelf mis.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?