Flix Tip

Flix Tip: Last Chance U

Last Chance U Netflix

Om in de Verenigde Staten een ster te worden in één van de grote sporten moet je een hele lange weg voor bewandelen. Met name het schoolsysteem is daarbij van doorslaggevend belang. Werd dit in films vaak geromantiseerd, waarbij de nerds van de klas het huiswerk maakte voor de sporthelden, de praktijk is anders. De indrukwekkende documentairereeks Last Chance U laat dit zien op een college vol probleemjongeren.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

Last Chance U

East Mississippi Community College is een zogenaamde Junior College, een kleinere school met een programma van twee jaar ten opzichte van de vierjarige College-opleidingen. EMCC is dan ook een opstap naar de grote scholen, waar je als sporter ook op landelijk niveau kunt acteren. Toen Buddy Stephens werd aangesteld als coach is er een omslag gemaakt. Er is bij het American Football-team ingezet op het rekruteren van spelers met een smetje, veelal problemenjongeren. Het bracht drie nationale titels in vier jaar tijd, veel spelers die de stap naar een grote college maakten en al één speler naar de NFL. Maar hoe gaat het in de werkelijkheid?

In Last Chance U ben je de letterlijke vlieg aan de muur. De makers hebben van de school overal toegang toe gekregen. Zo zijn we niet alleen getuige van de wedstrijden, besprekingen en trainingen, maar vooral ook van de gang van zaken in en rondom de klaslokalen. Een hoofdrol is dan ook weggelegd voor Brittany Wagner, de studiebegeleidster. Veel van de talentvolle spelers hebben een broedertje dood aan de lessen. Het Amerikaanse systeem is alleen keihard. Haal je geen goede cijfers, dan word je volgend jaar ook niet toegelaten op een hoger aangeschreven school. En dan is de route naar profsporter dus ook al behoorlijk bekeken.

Al deze facetten maakte Last Chance U een fascinerende serie. Spelers zijn drukker met het kopen van een nieuwe koptelefoon dan het meenemen van potlood en papier naar de les en ondertussen loopt het op het veld ook niet zoals gepland. Coach Stephens lijkt als een wandelende tijdbom rond te lopen en uiteindelijk gaat het ook is. Daar ontstaat ook gelijk de kracht van Last Chance U. De makers zijn teruggekeerd naar East Mississippi voor een tweede seizoen. De hoofdrolspelers zijn in de tussentijd geconfronteerd met hun eigen rol in de documentaire en dat heeft flinke gevolgen gehad.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?