Flix Tip

Flix Tip: Mudbound

Om Mudbound kun je deze week niet heen. Met liefst vier nominaties bij de Oscars is deze Netflix-film nu al de meest succesvolle productie van de streamingdienst op het witte doek. Mudbound neemt je mee naar het platte land in het zuiden van de Verenigde Staten, waar in de jaren rondom de Tweede Wereldoorlog het verschil tussen zwart en wit nog heel groot was.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

Mudbound

Henry McAllan besluit tijdens de Tweede Wereldoorlog om zijn gezin mee te nemen van Memphis naar het platteland van Mississippi. Ze gaan in een katoenboerderij wonen, waar ze ook plek hebben voor hun vader. Laura heeft veel moeite met de overgang en vooral door haar racistische schoonvader Pappy (gespeeld door Jonathan Banks van Breaking Bad en Better Call Saul). Op het land van McAllan woont ook de familie Jackson, een zware arme familie van vader Hap en moeder Florence (Mary J. Blige).

De verhoudingen veranderen na afloop van de oorlog. Jamie, de broer van Henry, keert terug. Waar Henry toch een wat lompe man is, kent Jamie louter charme. Hij kan het uitstekend vinden met Laura, maar worstelt nog met de oorlog. Tegelijkertijd keert Ronsel terug, een zoon van de familie Jackson. Waar ze samen zij aan zij vochten voor de Verenigde Staten, is zijn verhouding in Mississippi wel anders. Hij moet strijden tegen racisme, terwijl Jamie en Ronsel elkaar wel weten te vinden. En dat blijkt uiteindelijk ook hard nodig wanneer de verhoudingen helemaal op scherp komen te staan.

Baanbrekend met Oscar-nominaties

Mudbound is genomineerd voor de beste vrouwelijke bijrol (Mary J. Blige), Best Adapted Screenplay (Dee Rees en Virgil Williams), Best Original Song (‘Mighty River’), en de Best Cinematography (Rachel Morrison). De nominaties zijn zeer doorbrekend. Zo is Dee Rees de eerste gekleurde vrouw die is genomineerd in deze categorie en Rachel Morrison is zelfs de eerste vrouw die in het lijstje staat voor Best Cinematography. Mary J. Blige zou daarnaast ook nog de eerste kunnen worden die voor zowel haar acteerwerk als muziek een grote individuele prijs kan ontvangen.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?