Flix Tip

Flix Tip: State of Happiness (Lykkeland)

De serie State of Happiness (Lykkeland) gaat over Noorwegen en olie. Die twee zaken zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden: het Scandinavische land is zelfs de grootste olie- en gasexploitant van heel Europa. Maar dat zwarte vloeibare goud dient natuurlijk eerst opgespoord te worden…

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

State of Happiness

State of Happiness neemt ons mee terug naar het jaar 1969. Er wordt al jaren tevergeefs naar olie gezocht voor de Noorse kust en een voor een geven de grote oliemaatschappijen er de brui aan. Alleen het Amerikaanse bedrijf Phillips Petroleum is standvastig en geeft niet op. State of Happiness volgt de ‘oliecowboys’ van de genoemde maatschappij, maar ook de inwoners van het vissersdorpje Stavanger. Hun levens worden namelijk volledig op hun kop gezet als de toorts op het boorplatform Ocean Viking op Kerstavond 1969 opeens gaat branden. Phillips Petroleum blijkt het grootste onderzeese oliebassin ooit te hebben gevonden.

Ongeveer ijftig jaar na de vondst ging State of Happiness in première. Dat kan geen toeval zijn, toch? Wel dus! Producente Synnøve Hørsdal vertelde in een interview dat die twee zaken niets met elkaar te maken hadden: “Nee, dat had weinig met die datum te maken. Het was meer omdat we wilden vertellen hoe Noorwegen is geworden wat het nu is. Wat was het moment van de grote verandering? Want momenten van grote veranderingen staan garant voor goed drama. En dit was een van de grootste veranderingen in Noorwegen. In het bijzonder voor Stavanger, waar de lonen in twee jaar tijd met vijftig procent omhooggingen. Wat grote invloed heeft gehad op de aard en het gedrag van mensen.”

Hoe dan ook: State of Happiness telt één seizoen op Netflix, bestaande uit acht afleveringen van elk zo’n drie kwartier. Op ratingwebsite IMDb wordt de serie beoordeeld met een knappe 7,9, wat wel laat zien dat de show een aanrader is. Wil je hem bekijken, dan dien je wel op te schieten: op 14 december 2021 zet Netflix een kruis door State of Happiness, op die dag wordt de serie van de streamingdienst gegooid.

Bekijk de trailer van State of Happiness

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?