Flix Tip

Flix Tip: The Devil Next Door

Is een automonteur uit Cleveland één van de meest gevreesde mannen op aarde of hebben we te maken met een persoonsverwisseling? John Demjanjuk wordt in 1986 opgepakt, want hij zou Ivan de Verschrikkelijke zijn die in Treblinka duizenden mensen de dood in jaagde. The Devil Next Door belicht de volledige zaak.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

The Devil Next Door

Een aantal zaken hebben de afgelopen eeuw de hele wereld in zijn greep gehouden. Bijvoorbeeld de rechtszaak rondom O.J. Simpson, de zaak tegen Adold Eichmann en eind jaren’80 was dit het geval bij de zaak in Israël tegen John Demjanjuk. Hij zou tijdens de Tweede Wereldoorlog een brute kampleider zijn geweest in het Poolse Treblinka, waar vooral Joden de dood in werden gejaagd. Een ID-bewijs met een foto linkte Demjanjuk, die een leven had opgebouwd in Cleveland, aan Ivan de Verschrikkelijke en zo werd hij uitgeleverd aan Israël.

Wat volgde was een allesomvattend showproces, waar overlevenden van het strafkamp Treblinka hun verhaal mochten doen. Onderzoekers zochten in het kleinste detail naar vergelijkingen en ondertussen hoorde Demjanjuk alles aan. De emoties liepen hoog op en de druk aan beide kanten werd steeds groter. Want hoe kan het dat een overlevende ervan overtuigd is dat hij recht in de ogen van Ivan de Verschrikkelijke kijkt, terwijl hij in 1947 had verklaard dat Ivan was gedood. En hoe betrouwbaar is een verklaring van iemand die beweert dat hij per trein van Florida naar Israël is gereisd en de naam van zijn jongste zoon niet meer weet?

The Devil Next Door neemt in vijf delen de volledige zaak door en heeft alle hoofdrolspelers van beide kanten voor de camera gekregen voor een interview. Advocaten, officieren van justitie, onderzoekers, rechters en familieleden van Demjanjuk. Het geeft dan ook een intrigerend, ontluisterend en compleet beeld van de zaak.

Bekijk de trailer van The Devil Next Door

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?