Flix Tip

Flix Tip: The Staircase

Zeer populaire true-crime documentaireseries zoals Making a Murderer waren er vermoedelijk nooit geweest zonder The Staircase. Het verhaal rondom Michael Peterson is de grondlegger van het genre en overtreft deze eigenlijk direct. Zeker door extra afleveringen die gemaakt zijn door Netflix, omdat de zaak na 15 jaar vorig jaar pas werd afgerond, gaat het niet over alleen maar de zaak. Het volledige rechtssysteem ligt onder de loep en wat de desastreuze gevolgen zijn voor een familie wanneer

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

The Staircase

The Staircase gaat over de dood van Kathleen Peterson, waarvan tot op de dag van vandaag onduidelijk is wat er exact is gebeurd. Op 9 december 2011 vond Michael Peterson haar stervende onder aan de trap. Volgens zijn lezing was ze van de trap gevallen, maar justitie had al snel twijfels.

Met name de verwondingen aan het hoofd van Kathleen gaven een ander beeld, maar veel bewijsmateriaal was er niet. Geen moordwapen en geen motief voor moord. Toch wordt Michael Peterson gezien als dader en volgt een proces dat uiteindelijk vijftien jaar zal duren.

De Lestrade mocht overal bij zijn

The Staircase is bijzonder en vooral fascinerend geworden doordat maker Jean-Xavier de Lestrade overal bij mocht zijn. Van de kant van de verdachte is dat te begrijpen, maar ook justitie stond toe dat De Lestrade alles filmde. Zo zit hij al snel rond de tafel met een FBI-team, dat met de borst vooruit aanstipt hoe het allemaal in elkaar zit. De zaak wordt al vrij snel ronduit bizar met een soortgelijke zaak in Duitsland en een opgraving in het zuiden van Amerika. De camera rolt continu, zelfs als de juryleden het plaats delict komen bekijken tijdens het proces.

De zaak in de rechtszaak is fascinerend, maar het echte onderscheid weet The Staircase te maken door alle gesprekken daarom heen. Beklijvende momenten zijn bijvoorbeeld het verjaardagsfeestje van de broer van Michael terwijl de rechtszaak loopt en de zeer ongemakkelijke momenten hoe er gereageerd wordt tijdens de opgraving wanneer ‘alles nog in tact’ blijkt te zijn. De documentaire geeft ook een pijnlijk beeld hoe een familie deels wordt verscheurd door de zaak, tegelijkertijd mensen bindt en volledig sloopt.

Hoe snel kunnen mensen oud worden

De tijdsprong die gemaakt wordt in de latere afleveringen is pijnlijk, want het is ontluisterend hoe snel mensen oud kunnen worden. De laatste afleveringen van de heropening van de zaak heeft soms wat weg van een reünie, maar maakt vooral de pijnlijke werkelijkheid duidelijk. Hoe pijnlijk de werkelijkheid is, wordt in de laatste minuten van de documentaire misschien nog wel het meest duidelijk. De rechter verschijnt voor het eerst voor de camera. Hoewel hij het rechtssysteem blijft verdedigen, maakt hij het deels ook met de grond gelijk.

Het grootste pijnpunt zit in de wijze waarop het jurysysteem werkt. Het gaat er niet om of je schuldig of onschuldig bent, maar of er zonder enige twijfel vastgesteld kan worden dat je schuldig bent. Zoals Peterson al vroeg in de serie aanstipt gaat het dan ook al snel niet meer om de waarheid. Het gaat alle partijen er alleen nog maar om dat de zaak gewonnen wordt. Koste wat kost, zo blijkt wel aan het bedrog dat plaatsvindt tijdens The Staircase. En dat nog los van de bizarre kosten die een proces met zich meebrengt. Als ‘arme man’ ben je op voorhand al kansloos om jezelf goed te laten verdedigen en wanneer je – zoals Peterson – wel geld hebt is het maar de vraag of je er iets mee opschiet. Want tegen wie moet je eigenlijk strijden?

Bekijk de trailer van The Staircase

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?