Een heel land aan de buis gekluisterd laten zitten voor een programma, het lukt nog maar zelden. Op IJsland gebeurde dat vorig jaar wel, want liefst 96,5 procent van de bevolking keek naar de laatste aflevering van Trapped. En niet alleen vanwege de grote vraag wie er verantwoordelijk was voor al het leed, ook de herkenbaarheid zal hebben bekoord.
Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.
Trapped
Het afgelopen decennium hebben we heel veel grote hitseries gezien vanuit Scandinavië. Het is te makkelijk om Trapped ook onder deze noemer te gooien, sterker nog regisseur en bedenker Baltasar Kormákur trapt toch wat tegen dit genre aan. In een openhartig interview met Elsevier deelde hij zo links en rechts toch een tikje uit naar bijvoorbeeld The Bridge. Want waarom loopt een autistische vrouw rond in zeer modebewuste kleding en rijdt ze in een hippe wagen? Zaken waar een autist totaal niet mee bezig is. In Trapped heeft hij geprobeerd om een echte IJslandse samenleving te tonen, zonder de zaken te verfraaien.
Op voorhand kwam hem dat wel op wat kritiek te staan. Zo ook bij zijn keuze om Olafur Darri Olafsson te casten als hoofdrolspeler. Een bebaarde ietwat te zware agent die niet in het standaard plaatje past van de goed uitziende personage waar menig kijker bij in katzwijm raakt. The Guardian omschreef hem bij de lancering van de serie in Groot-Brittannië als het meest ongewone sekssmbool. Zijn rol past in dat van de ‘gewone’ IJslander, met naast zijn werk ook flink wat privézaken die hem bezig houden. Het zorgt voor een microsituatie van het leven, net zoals Kormákur ook de staat van IJsland duidelijk maakt. Want in zijn ogen is het eiland lange tijd vrij naïef geweest en zijn pas de laatste jaren ook op IJsland de problemen ontstaan en gaan leven waar de rest van Europa mee te kampen heeft.
De basis een verfraaide whodunit
Dit zijn zaken die allemaal verwerkt zijn in Trapped, waar de basis nog altijd een verfraaide versie is van een whodunit. Vlak voordat er een vreselijke sneeuwstorm losbreekt wordt er een lijk uit het water gevist. Een lijk zonder hoofd, armen en benen. De vondst is tegelijkertijd met het aanmeren van een grote veerboot uit Denemarken. De snelle conclusie is dat de moord wel gepleegd moet zijn op de veerboot, maar is dat wel zo? Door de sneeuwstorm worden alle toegangswegen naar het kleine dorp afgesloten en zit iedereen dus vast. De politieversterking uit Reykjavik kan niet komen, maar de moordenaar kan ook geen kant meer op. En zo begint het fascinerende spel tussen een zeer onervaren politiekorps, al is het woord korps bijna te groot, en een moordenaar die blijkbaar voor niets terug zal deinzen. En als kijker zit je vanaf de eerste minuut ook met de openingscene in je achterhoofd. Want wat heeft een brand – en het daarbij omgekomen meisje – te maken met de huidige zaak?