Laatste nieuws over Netflix

Het Beste van 5 jaar Netflix in Nederland

Netflix heeft er in Nederland de afgelopen vijf jaar voor gezorgd dat we op een heel andere manier televisie zijn gaan kijken. Mede door Netflix willen we nog meer zelf bepalen wannéér en wáár we iets kijken. Dit is het Beste van 5 jaar Netflix in Nederland.

5 jaar Netflix in Nederland

Op 11 september 2018 bestaat Netflix vijf jaar in Nederland. Inmiddels is de streamingdienst niet meer weg te denken uit onze huiskamers, terwijl veel mensen vijf jaar geleden nog nooit van Netflix gehoord hadden. In de tussentijd is er dan ook veel gebeurd en daar staan wij deze week bij stil.

Content

Op het gebied van content zijn we in vijf jaar tijd door Netflix overladen met nieuwe films en series: Netflix Originals. Aan titels waar we in 2013 het bestaan nog niet van af wisten zijn we nu verslaafd. Kijk maar naar series als Orange is the New Black, House of Cards, Narcos, Stranger Things en 13 Reasons Why. Zonder Netflix hadden we deze parels nooit ontdekt. Sterker nog, zonder Netflix waren deze series vermoedelijk nooit gemaakt. De streamingdienst staat er immers om bekend om de makers ontzettend veel vrijheid te geven en dat komt de creativiteit natuurlijk alleen maar ten goede.

Stranger Things

Bingewatchen

Met de komst van Netflix naar Nederland werd er ook een nieuw begrip naar ons land gebracht: bingewatchen. Voor september 2013 moesten we eigenlijk altijd een week wachten om een nieuwe aflevering van een serie te kunnen zien op televisie, of je kocht natuurlijk de DVD. Met House of Cards deed Netflix iets baanbrekends: het plaatste het volledige seizoen in één klap online. Wie dat wilde kon dus in één dag het gehele nieuwe seizoen al kijken. Bingewatchen werd daarmee een fenomeen, want na House of Cards hield Netflix vast aan dit concept. Alle nieuwe seizoenen van Netflix Originals zouden in de toekomst altijd in één klap toegevoegd worden aan het aanbod. Inmiddels weten we niet meer beter.

Aangekochte streamingrechten

Dat we er inmiddels aan gehecht zijn geraakt om een heel seizoen beschikbaar te hebben blijkt wel uit het feit dat er regelmatig vragen binnenkomen over het feit dat er ook series zijn die wekelijks van een nieuwe aflevering worden voorzien. Dit wordt als een nadeel gezien, omdat we willen ‘bingen’. De reden is echter ook positief uit te leggen. Inmiddels heeft Netflix van heel wat series de exclusieve streamingrechten bemachtigd. Deze series zijn eigenlijk van andere televisiezenders, zoals The CW, maar Netflix betaalt er voor om buiten Amerika (en vaak ook Canada) binnen 24 uur de nieuwste aflevering te laten zien in Nederland.

Die trend begon al een paar jaar geleden, met bijvoorbeeld wekelijks een nieuwe aflevering van Pretty Little Liars. Omdat Netflix zich hiermee weet te onderscheiden ten opzichte van de concurrentie nam het aantal aangekochte series die wekelijks te volgen zijn steeds verder toe. Hitseries als Riverdale, Shooter, The 100, The Originals en Better Call Saul zijn zodoende in Nederland te volgen, zonder maanden achter te lopen op Amerika.

Overgenomen series

Het jaar 2018 mag ook wel het jaar van de overnames genoemd worden en ook Netflix doet hier aan mee. Zij redden Lucifer en Designated Survivor namelijk van de ondergang. Beide series waren eigenlijk gecanceld, vanwege teruglopende kijkcijfers in Amerika. Netflix had voor zowel Lucifer en Designated Survivor echter de streamingrechten voor buiten de Verenigde Staten en daar konden de series op een enorme populariteit rekenen. Het zette Netflix er toe om Lucifer seizoen 4 toch te bestellen en recentelijk werd bekend dat zij ook Designated Survivor seizoen 3 besteld hebben. Het is niet uit te sluiten dat we dit in de toekomst vaker zullen zien.

Lucifer seizoen 4 wat verwachten

Globalisering

Netflix zorgt er ook voor dat we steeds meer niet-Engelstalige content kijken. Het Amerikaanse bedrijf investeert namelijk ook in films en series die niet in Amerika of Engeland gemaakt zijn, laat staan gesproken in die taal. Hier zijn al meerdere succesvolle voorbeelden van, zoals 3%, DARK en natuurlijk La Casa de Papel. De Spaanse serie is wereldwijd ontzettend populair en dat is voor een groot deel aan Netflix te danken. In Spanje was La Casa de Papel namelijk bij een kleine zender te zien en werd er niet veel gekeken. Toen La Casa de Papel echter op Netflix verscheen explodeerde het. Inmiddels is er een derde seizoen onderweg.

Gebruiksgemak

In dit artikel zijn al tal van voorbeelden genoemd die het succes van Netflix in Nederland verklaren. Toch had een andere partij ook voor dit succes kunnen zorgen, maar er is nog iets waar Netflix zich enorm mee onderscheidt ten opzichte van andere partijen, zoals Amazon Prime Video wereldwijd en Videoland in Nederland. Het gebruiksgemak van Netflix draagt er namelijk zeker aan bij dat we willen Netflixen en (nog) niet of minder willen Prime Video’en of Videolanden. Op ieder device werkt Netflix zeer prettig en eenvoudig. Bovendien is het ook nog eens overzichtelijk. Functies als het overslaan van de introsong en het bijhouden waar je gebleven was lijken vanzelfsprekend, maar juist het ontbreken hiervan wordt gemist bij de concurrentie. Met ruim 130 miljoen klanten weet Netflix ook precies waar behoefte aan is. Data is heilig voor de vod-dienst en die gegevens worden ingezet om ook in de toekomst nieuwe functies uit te rollen, om het gebruiksgemak verder te optimaliseren.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?