Laatste nieuws over Netflix

Het waargebeurde verhaal van Cocaine Cowboys: The Kings of Miami

De miniserie Cocaine Cowboys: The Kings of Miami kun je op Netflix checken. Miami in Florida (Verenigde Staten) doet misschien paradijselijk aan, dat paradijs is wél gebouwd van drugsgeld. En dat komt in de spiksplinternieuwe docu goed naar voren. Dit is het waargebeurde verhaal over de Cocaine Cowboys.

Walter White heeft zijn succes aan Cocaine Cowboys te danken

Voordat Breaking Bad, Narcos en tig andere hitseries over de drugshandel bestonden, moesten we het doen met Cocaine Cowboys, een documentaire uit 2006 die zich boog over de vraag: hoe werd Miami in de jaren 80 dé drugshoofdstad van de wereld. Het werk van regisseur Billy Corben werd een cultklassieker en plaveide de weg voor Walter White (hoofdpersoon Breaking Bad) en ál die anderen.

De docu kreeg twee sequels, Cocaine Cowboys 2 (2008) en Cocaine Cowboys: Reloaded (2014), die nóg dieper in het drugsverleden van Miami doken: politieagenten, advocaten, journalisten, smokkelaars en zelfs huurmoordenaars vertelden hun ‘oorlogsverhalen’. En nu zijn Corben en zijn partner Alfred Spellman (producent) dus terug, met een zesdelige miniserie op Netflix!

75.000 kilo cocaïne

Je hoeft niet bang te zijn dat je bestookt wordt met reeds bekende verhalen, want Cocaine Cowboys: The Kings of Miami doet iets nieuws. Hoofdpersonen zijn Willy Falcon en Sal Magluta, ook wel ‘Los Muchachos’ genoemd, twee Cubaanse miljardairs. In de jaren 80 waren zij de mannen achter de schermen, de drugshandelaren die nooit écht opvielen maar toch 75.000 kilo cocaïne Miami in smokkelden.

Falcon en Magluta pakten dat op een hele andere manier aan dan iemand als Griselda Blanco, die prominent naar voren kwam in de eerdere Cocaine Cowboys-trilogie. Deze drugsbazin met de bijnamen ‘La Dama de la Mafia’ en ‘Black Widow’, deinsde er niet voor terug om haar tegenstanders onder de zoden te stoppen. Los Muchachos zagen echter helemaal niets in deze aanpak en opereerden juist onder de radar. Dat ging ze zelfs zo goed af dat ze pas in 1991 gearresteerd werden.

Falcon en Magluta waren ongrijpbaar

Wie denkt dat hun verhaal daar ophoudt heeft het echter goed mis. Willy Falcon en Sal Magluta werden dan wel in de kraag gevat door de autoriteiten, het bleek onbegonnen werk om het tweetal ook daadwerkelijk te veroordelen voor hun misdaden. Los Muchachos hadden zo ongelooflijk veel machtige figuren uit Miami in hun achterzak zitten: zakenmensen, politici en zelfs hele gerechtelijke instituten, dat ze eigenlijk ongrijpbaar waren.

Cocaine Cowboys: The Kings of Miami komt pas echt los als Falcon en Magluta ingerekend zijn, want dat is precies het verhaal dat regisseur Corben wil vertellen met zijn nieuwe docuserie. De twee Cubanen werden na hun arrestatie berecht, en opnieuw en opnieuw. Elke keer weer wisten ze hun straf te ontlopen, niet zo heel gek natuurlijk als je bedenkt dat de drugsbazen advocaten, gevangenisbewaarders, getuigen én juryleden op de loonlijst hadden staan.

“Weet je wie ze daarna bellen? Ons!”

Maar… waarom werd dit verhaal niet eerder verteld? In de eerste drie delen van Cocaine Cowboys bijvoorbeeld? De verklaring is simpel, vertelt Corben in een interview met de Engelse krant The Guardian: “Het was allemaal gewoon nog te vers. Op dat moment waren Falcon en Magluta pas net (ein-de-lijk) veroordeeld en er was niemand te vinden die een boekje open wilde doen over de zaak.” Vooral het succes van de Netflix-hitserie Making a Murderer in 2015  heeft daar echter wat aan veranderd: “Als gevangenen uit Miami nu vrijkomen nemen ze eerst contact op met hun moeder. En weet je wie ze daarna bellen? Ons!”

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?