Laatste nieuws over Netflix

Hoe is het nu met Mark Hofmann uit Murder Among the Mormons

Mark Hofmann uit Murder Among the Mormons zit nog altijd achter de tralies. De dader van een aantal gruwelijke bomaanslagen en misschien wel één van de allerbeste vervalsers die ooit heeft geleefd werkte niet mee aan de Netflix-documentaire Murder Among the Momons. De vraag is dan ook, hoe gaat het nu met Mark Hofmann en waar is hij?

Mark Hofmann in Murder Among the Mormons

De driedelige Netflix-documentaire Murder Among the Mormons laat het bizarre verhaal zien over Mark Hofmann. Opgegroeid in de strenge gemeenschap van Salt Lake waar de mormonen de scepter zwaaien, was hij een succesvol handelaar in oude documenten. In de jaren’80 slaagde hij er telkens in om unieke boeken en papieren te vinden, om ze voor grof geld te verkopen. Daarbij waren de documenten met regelmaat belastend voor de mormoonse kerk, met name de Salamander letter. Alles veranderd op 15 oktober 1985 wanneer er twee bommen afgaan, waar ook twee doden bij vallen. Een aantal dagen later gaat er een nieuwe bom af in de auto van Mark Hofmann. Hij overleeft de aanslag, maar alle documenten in de kofferbak zijn zwaar beschadigd.

Mark Hofmann blijkt geniale vervalser

Toen het onderzoek begon te rollen kwamen stukje naar beetje naar boven dat Mark Hofmann al jarenlang iedereen had opgelicht. Met revolutionaire trucs wist hij documenten te ‘verouderen’ zodat ze nagenoeg niet te onderscheiden waren van echt. Uiteindelijk liep het voor hem toch spaak, omdat hij continu moest blijven leveren. De door hem bedachte McLellin collectie bracht hem in problemen, waarop de moorden volgden. Hofmann zou schuld bekennen en kreeg een levenslange gevangenisstraf.

Levenslange gevangenisstraf

In Murder Among the Mormons komt iedereen aan het woord, van onderzoekers, voormalig collega’s en zelfs de vrouw van Mark. Alleen Mark Hofmann zelf wilde niet meewerken aan de documentaire. De vraag is dan ook, hoe gaat het nu met Mark Hofmann? In januari 1986 werd hij gearresteerd en is vanaf dat moment niet meer buiten geweest. Hij werd geëxcommuniceerd door de kerk en zijn vrouw vroeg echtscheiding aan. In zijn cel heeft hij geprobeerd om zelfmoord te plegen door pillen op te sparen. Die poging mislukte, wel had hij twaalf uur op zijn rechterarm gelegen. De bloedsomloop was zodoende geblokkeerd waardoor zijn arm niet meer in staat was om nog vervalsingen te maken.

Mark Hofmann overgeplaatst naar Gunnison

Met het nummer 41235 is hij opgenomen in de Utah State Prison in de stad Draper. Hier zou hij een kwart eeuw verblijven, tot 2016. Toen is hij overgeplaatst naar de Central Utah Correctional Facility in Gunnison. Deze gevangenis is pas in 1990 gebouwd en kan 1.125 gevangenen herbergen. Hofmann is ten tijde van het verschijnen van Murder Among the Mormons 66 jaar oud. Documentaire-maker Jared Hess sprak over Hofmann met iNews. “Toen we begonnen, hebben we hem geschreven. We wilden iedereen aan het woord laten en dus ook vanuit zijn perspectief. Mark Hofmann heeft met niemand gecommuniceerd sinds hij in de gevangenis zit, behoudens een aantal directe familieleden. Hij is wel op de hoogte van de documentaire.”

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?