Laatste nieuws over Netflix

Hoe reageerde Nederland vijf jaar geleden op komst Netflix?

Netflix is alweer vijf jaar actief in Nederland, maar hoe reageerde Nederland destijds op de komst van de streamingdienst? In de eerste editie van de serie ‘5 jaar Netflix in Nederland’ blikken we terug op de berichtgeving rondom de komst van Netflix.

5 jaar Netflix in Nederland

Op 11 september 2018 bestaat Netflix vijf jaar in Nederland. Inmiddels is de streamingdienst niet meer weg te denken uit onze huiskamers, terwijl veel mensen vijf jaar geleden nog nooit van Netflix gehoord hadden. In de tussentijd is er dan ook veel gebeurd en daar staan wij deze week bij stil.

De aankondiging

Dat Netflix naar Nederland zou komen was een paar maanden voor de lanceringsdatum al bekend. In juni 2013 kondigde Netflix al aan dat het naar Nederland zou komen. De exacte datum bleef toen nog lang geheim, al werd wel snel duidelijk dat het september zou worden. Wanneer we de berichten over de komst van Netflix naar Nederland er nu weer eens bij pakken is goed te zien dat het moeilijk was in te schatten wat Netflix zou gaan betekenen voor ons. “Op dit moment is het nog niet echt ingeburgerd in Nederland, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voor Video on Demand ook hier populair wordt”, schreef de NOS. Inmiddels doen we bijna niet anders meer dan streamen.

Toch waren er wel duidelijke vermoedens dat Netflix zou gaan scoren in Nederland. Zo weet de NOS er bijvoorbeeld ook een apart item aan in het 8 uur Journaal van 19 juni. In deze reportage (vanaf 11.25) deinst Joris Evers, destijds woordvoerder van Netflix, niet terug voor een stevige voorspelling: “Netflix wordt onderdeel van het leven van iedere Nederlander.” Inmiddels is Evers niet meer werkzaam bij Netflix, maar vijf jaar later bleek zijn voorspelling niet gebaseerd te zijn op arrogantie.  Hoewel natuurlijk nog niet iedere Nederlander voor de bijl is gegaan, is het wel volledig ingeburgerd in ons land. Netflixen is een begrip geworden.

Ook filmcriticus Hugo Emmerzael komt aan het woord in de reportage van de NOS. Hij gaf aan uit te kijken naar de komst van de streamingdienst. “Ik zit er echt op te wachten. Ik was ook echt verrast en blij toen het nieuws eindelijk kwam.”

De start

Op 11 september was het ‘plotseling’ zover en was Netflix officieel actief in Nederland. Insiders waren er van overtuigd dat Netflix de manier van televisie kijken drastisch zou gaan veranderen, maar niet iedereen dacht er toen zo over. Dat is ook niet zo vreemd, want bij de massa was de dienst nog helemaal niet bekend. Uit onderzoek van Telecompaper bleek dat destijds één derde van de ondervraagden nog niet bekend was met Netflix en slechts tien procent wist toen al dat het zeker een abonnement zou nemen op Netflix. Ook televisierecensenten plaatsten hun vraagtekens bij Netflix.

Zo schreef Hans Beerekamp, filmjournalist van het NRC, in zijn column aan dat hij ontzettend had uitgekeken naar de komst van Netflix, maar dat zijn eerste indruk toch wat tegenviel. “Om te beginnen waren er technische problemen. De app werkt uitstekend, de laptop gaf echter een foutmelding en de Nederlandse telefonische klantenservice werkt alleen ’s middags en in de vooravond.” Beerekamp merkte bij Netflix dus wat opstartproblemen, maar stoorde zich vooral aan het feit dat zij voor hem gingen bepalen welke films en series aan te raden zijn. De titel van de column was ‘Netflix denkt te weten wat ik wil gaan zien’ en in het stuk schrijft hij: “Netflix wil ook meteen van mij weten welke vijf films of series uit een tamelijk beperkt rijtje ik leuk vind. Daar gaan adviezen op gebaseerd worden, dus moet ik zorgvuldig kiezen: Homeland, Midnight in Parisen, Alles is Liefde, en omdat ik wil weten wat het aanbod aan documentaires en Nederlandse speelfilms is, ook De Heineken Ontvoering en Food Inc. De ellende is dat het systeem nu voor mij begint na te denken. Ik krijg allerlei tips aangeboden die op deze titels zouden lijken. Maar een eenvoudige alfabetische catalogus of zelfs handige lijst op genre ontbreekt.”

Scepsis

Beerekamp was op dat moment overduidelijk nog niet op de hoogte van ons bestaan als fan- en informatiesite over Netflix. Al snel merkten wij dat mensen in 2013 best nieuwsgierig waren naar Netflix, maar wel graag eerst wilden weten wat er dan zoal te zien was. Onze aanbodpagina was dan ook druk bezocht in de beginmaanden van Netflix in Nederland, want zo konden de geïnteresseerden toch alvast een beeld krijgen van het aanbod, voordat ze besloten een lidmaatschap bij Netflix af te sluiten.

Maar NRC was niet de enige krant die met wat scepsis naar Netflix keek. Ook Trouw aarzelde na de vod-dienst een week gebruikt te hebben in september 2013. “Netflix is het nog niet helemaal.” Editie NL besteedde er in de uitzending van 11 september 2013 ook aandacht aan en legde de vraag bij de Corrie Gerritsma van Bright neer: Net (wel of net niet) Flix? Zij sprak de verwachting uit dat ze na een paar maanden haar abonnement zou beëindigen, omdat ze te weinig gebruik zou maken van de dienst.

De Volkskrant was vanaf het begin een stuk positiever gestemd. Waar Gerritsma van Bright niet zo te spreken was over het aanbod, was De Volkskrant dat juist wel. “Waar vooraf werd gevreesd voor een beperkt aanbod, blijkt dat in de praktijk mee te vallen. Zo zijn series als Homeland, Lost, Prison Break en Dexter via Netflix te bekijken. Ook het filmaanbod is riant te noemen, net als het aantal films en programma’s voor kinderen.”

Foto: screenshot NOS Journaal 19-06-2013

 

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?