Laatste nieuws over Netflix

Hoe Netflix-serie Maid een onverwacht megasucces werd

Als fervent Netflix-gebruiker is het je hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan: de serie Maid staat al ontzettend lang in de toptienlijst van de streamingdienst. En dat megasucces komt eigenlijk een beetje onverwacht…

Megasucces op Netflix

Eind oktober werden de ‘Netflix-maandcijfers’ bekendgemaakt, en wat bleek… liefst 67 miljoen huishoudens hadden al ingeschakeld op de nieuwe dramashow Maid (469 miljoen bekeken uren), met Margaret Qualley en Andie McDowell in de hoofdrollen. De miniserie bleek The Queen’s Gambit van Anya Taylor-Joy zelfs voorbijgestoken te hebben, want dat werd in zijn eerste levensmaand door 62 miljoen huishoudens bekeken. Daarnaast scoort Maid geweldig op zowel IMDb (8,5) als Rotten Tomatoes (93 procent fresh).

Maid op Netflix: Waargebeurd verhaal

De dramaserie Maid is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en vertelt het verhaal van hoofdpersoon Alex, een jonge vrouw die haar manipulatieve en agressieve vriend besluit te verlaten. Dat doet ze vooral om haar dochtertje Maddy een betere toekomst te geven. Vanzelf gaat dit echter bepaald niet, want de jongedame krijgt de ene na de andere tegenslag voor haar kiezen. Met veel pijn en moeite probeert ze rond te komen als schoonmaakster, maar ze heeft óók nog te maken met een knettergekke moeder. Desondanks houdt ze haar rug recht en blijft ze vastberaden om haar dochter een betere toekomst te geven.

Stephanie Land

Eén van de redenen dat Maid zo’n doorslaand succes is geworden, is mogelijk dat de serie gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De échte ‘maid’ heet Stephanie Land, die een boek heeft geschreven over haar levensverhaal, getiteld: Maid: Hard Work, Low Pay and a Mother’s Will to Survive. Stephanie groeide op in een middenklasse gezin, maar werd een alleenstaande moeder en liep een post-traumatische stressstoornis op, waarna ze onder de armoedegrens terechtkwam.  Ondanks alles vocht ze zich echter uit de ellende! Stephanie was maar liefst zes jaar schoonmaakster alvorens ze een plek kreeg op een universiteit. Tóch bleef ze afhankelijk van allerlei hulpprogramma’s.

Lyrische recensies

Maid krijgt sinds zijn release lyrische recensies. De Volkskrant schrijft bijvoorbeeld ontzettend onder de indruk te zijn van Margaret Qualley (Alex): “In Maid draagt ze de hele serie, elke scène, tien uur lang. Een emotionele, soms gekmakende achtbaan, met goede en slechte (heel veel slechte) mensen op haar pad, en een maatschappelijke omgeving die er niet is voor de mensen die naast de boot vallen.”

De Volkskrant ziet ’toeslagenaffaire’

Om het succes van de serie te duiden wijst het dagblad naar de toestand van onze eigen maatschappij. Kijkers kunnen zich vermoedelijk goed met Alex identificeren, omdat haar problemen anno 2021 aan de orde van de dag zijn. De Volkskrant staaft dit aan de hand van de toeslagenaffaire: ruim 1100 kinderen van gedupeerden van dat schandaal werden uit huis geplaatst, en in Maid hangt het hoofdpersonage natuurlijk eenzelfde soort lot boven het hoofd.

Maid is een miniserie, een ‘limited series’, en vertelt een afgerond verhaal. We moeten dus helaas melden dat het zéér onwaarschijnlijk is dat de show een tweede seizoen krijgt op Netflix.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?