Laatste nieuws over Netflix

Veelbesproken Icarus wint Oscar voor Netflix

Icarus is in de nacht van zondag op maandag bekroond met een Oscar. De documentaire is exclusief op Netflix te zien en dus mocht de streamingdienst een Oscar toevoegen aan de prijzenkast. In totaal waren er acht nominaties voor Netflix Originals. Vorig jaar won Netflix ook een gouden beeldje, met White Helmets.

Mudbound

De Netflix Original Mudbound was liefst vier keer genomineerd en dat was grotendeels te danken aan Mary J. Blige. Zij was genomineerd in de categorieën Beste Vrouwelijke Bijrol en Beste Originele nummer. Daarnaast maakte Mudbound kans op een Oscar als Beste Camerawerk en Beste Bewerkt Scenario.

Prijzen werden er echter niet gewonnen door Mudbound. De concurrentie voor de dramafilm was dan ook stevig. Zo moest het bijvoorbeeld wedijveren met Dunkirk, Darkest Hour, Blade Runner 2049, The Shape of Water en I, Tonya. Overigens verscheen Mary J. Blige wel op het podium bij de Oscars. Zij zong het nummer Might River, waarvoor Mudbound genomineerd was, tussen de uitreiking van de gouden beeldjes door. Naast Mudbound en Icarus waren ook de Originals On Body and Soul (Beste niet-Engelstalige Film), Heroin(e) (Beste Korte Documentaire) en Strong Island (Beste Documentaire) genomineerd.

Oscar voor Icarus en Netflix

Icarus won wél een Oscar als Netflix Original en dat deed het in de categorie Beste Documentaire. De veelbesproken documentaire liet daarmee Abacus: Small Enough to Jail, Faces Places, Last Man in Aleppo en Strong Island (ook een Netflix Original) achter zich. Het was één van de eerste Oscars die werd uitgereikt in Hollywood en daarmee was de avond van Icarus én Netflix dus al vroeg geslaagd.

Op social media feliciteerde Netflix Icarus met het winnen van een Oscar en makers Bryan Fogel en Dan Cogan lieten bij het in ontvangst nemen van de Oscar weten de prijs op te dragen aan Dr. Grigory Rodchenkov. We dragen deze prijs op aan Grigori Rodtsjenkov, onze klokkenluider die nu in levensgevaar verkeert. Ja, deze film gaat over Rusland, maar het gaat ook vooral over het belang van de waarheid, nu meer dan ooit.

Doping

De documentaire Icarus is veelbesproken sinds het werd gereleased in augustus. In Icarus wilde Fogel als amateur wielrenner in eerste instantie gewoon in beeld brengen wat de effecten van doping kunnen zijn, door zelf als proefkonijn te fungeren. Rodchenkov wilde hem wel helpen bij dit experiment en deed vervolgens uit de doeken dat hij betrokken was bij een gigantisch dopingschandaal van de Russen. Die bijzondere ontwikkelingen levert Icarus nu een enorm succes op, maar heeft dus ook een keerzijde, getuigen de woorden van Fogel en Cogan bij de uitreiking.

Alle winnaars van de Oscars

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?