Laatste nieuws over Netflix

Internationale crimeseries op Netflix

Eén van de mooie ontwikkelingen van Netflix is dat het steeds mondialer wordt. Kregen we vroeger voornamelijk series voorgeschoteld uit Britse landen en soms omliggende landen zoals Duitsland en België, langzaam kwamen daar ook steeds meer Scandinavische series bij. Netflix is wereldwijd beschikbaar en biedt ook steeds meer series uit alle windstreken aan. We hebben dan ook een lijst samengesteld met internationale crimeseries, die rijken van het besneeuwde IJsland tot het het zonovergoten Australië. En we gaan ver de grens over naar Oekraïne en Zuid-Korea.

Perdida (Argentinië)

Een jonge vrouw werkt inmiddels bij de politie, maar heeft een trauma uit haar jeugd waar ze nog altijd geen plekje voor heeft gevonden. Cornelia Villalba, een jeugdvriendin, is spoorloos verdwenen. Inmiddels gaat iedereen er vanuit dat ze is overleden, maar daar wil Pipa zich niet bij neerleggen. Ze begint een nieuwe zoektocht naar antwoorden, maar loopt al snel tegen het gevaar aan.

Deep Water (Australië)

We duiken gelijk Down Under naar Australië en naar het prachtige Bondi Beach. Dit is wat minder fraai wanneer er een moord wordt gepleegd. Een homoseksuele man wordt aangetroffen en het is aan Tori Lustigman om de zaak op te lossen. De rechercheur stuit echter al snel op een zaak uit het verleden. Haar broer is tientallen jaren geleden ook overleden en er blijkt een connectie te zijn.

Hotel Beau Sejour (België)

Wie heeft Kato vermoord en waarom? Daar gaat de tiener zelf antwoorden op proberen te krijgen. Kato is vermoord in een op het oog vredig dorpje. Ze loopt na haar dood alleen nog steeds rond in het hotel waar het mis ging. Ze kan zich niets herinneren van de gebeurtenis en zoekt naar de waarheid. Wat ze alleen niet weet is dat sommige mensen haar ook kunnen zien. Zo begint een unieke crimeserie dat uiteindelijk om de terugkerende vraag draait: wie heeft het gedaan?

Bad Blood (Canada)

Maffia is in heel veel landen goed gedocumenteerd en ook bekend. Zo niet in Canada, maar daar heeft Bad Blood verandering in gebracht. De haven van Montreal is een geliefde plek voor smokkelaars om wit poeder Noord-Amerika in te loodsen. Vito Rizzuto was het hoofd van één van de criminele families. Hij bedacht een plan om alle families samen te laten werken. Want als we allemaal het maximale eruit halen, dan wint iedereen daar toch aan? Het plan werkt tót Rizzuto in de gevangenis terecht komt. Zijn zoon moet de regie over nemen, maar zonder de autoritaire Vito boven de troepen is het wachten tot er gemuit gaat worden.

The Bridge (Denemarken)

Eén van de meest bejubelde series gaat richting het einde, want het vierde seizoen van The Bridge is onderweg. Daarmee moet uiteindelijk de cirkel rondkomen voor Saga Noren. De Zweeds-Deense co-productie draait in eerste instantie om de moord midden op een brug, die de verbinding vormt tussen twee landen. Gaandeweg de seizoenen komen er nieuwe zaken en ook nieuwe collega’s voor Saga. Uiteindelijk blijft het echter gaan om de autistische rechercheur, die haar eigen problemen moet zien op te lossen.

Parfum (Duitsland)

De vrij bizarre serie is gebaseerd op het boek van Patrick Süskind. In Parfum draait het allemaal om geuren. We zien hoe een zangeres vermoord is gevonden. Opmerkelijk genoeg zijn haar geurklieren uit haar lichaam verwijderd. Haar vijf vroegere kostschoolvrienden, die allen een passie hadden voor geuren. En blijkbaar zijn er zulke grote geheimen dat het niet bij één moord zal blijven.

Crossing Lines (Europa)

Criminelen stoppen niet aan de grens en zeker binnen Europa is het eenvoudig om je werkgebied uit te smeren over meerdere landen. In Crossing Lines is er dan ook een politieteam dat zich bezig houdt in heel Europa. Erg realistisch is de serie niet altijd, want in sommige gevallen worden er wel erg vernuftige technieken gebruikt. Ook valt het toeval wel regelmatig op zijn plaats, maar dat maakt het een redelijk luchtige wegkijkserie.

Sorjonen (Finland)

Vanuit Scandinavië hebben we de afgelopen jaren veel succesvolle crimeseries gezien, Finland is daarop toch wel de uitzondering. Dit land levert heel wat minder series af en in ieder geval die ons in Nederland bereiken. Via Netflix hebben we wel Sorjonen leren kennen, ook bekend onder de titel Bordertown. Tegen de Russische grens treft de norse Kari Sorjonen zich met zijn gezin terug. Hij verlaat het drukke leven van Helsinki nadat zijn vrouw een hersentumor heeft overleefd. Ze komen terecht in het piepkleine Lappeenranta, maar daar is het al heel snel bal. Er vindt al snel een moord plaats en ook zijn gezin komt er niet zonder kleerscheuren vanaf.

Lees ook onze Flix Tip over Sorjonen

La Manté (Frankrijk)

Vijfentwintig jaar geleden werd Jeanne Deber opgepakt voor acht moorden. De Bidsprinkhaan zoals haar naam in de media was liet een zoon na, maar werd volledig anoniem gehouden. Ze bekende alle moorden, mits haar zoon een nieuwe identiteit kreeg. Zo kon Damien Carrot een nieuw leven opbouwen, al was het met moeite. Hij zou zelfs bij de politie gaan werken als undercover agent. Alles is rustig, tot er een copycat opduikt.

Lees ook onze Flix Tip over La Manté

Trapped (IJsland)

96,5 procent van alle IJslanders zat voor de televisie om ontknoping te kijken van Trapped. Wie was er verantwoordelijk voor al het leed dat er in het kleine dorpje was aangericht? De IJslanders keken terecht massaal naar deze crimeserie, want het was een beklijvend verhaal. Met name hoofdrolspeler Olafur Darri Olafsson, hij vertolkt Andrí, tilt de serie omhoog. Gevlucht uit de grote stand, gescheiden van zijn geliefde en wonend bij zijn schoonouders moet hij het kleine politiekorps leiden. Dat gaat mis wanneer deze zaak het hele dorp op zijn kop zet en het wachten is tot de hulptroepen uit de grote stap komen. Die komen alleen niet komen door een sneeuwstorm, maar daardoor kan er ook niemand het dorp ontvluchten.

Lees ook onze Flixtip over Trapped

Fauda (Israël)

Doron Kavillo was een mist-arvin, een Israëlische militair die volledig opging in de Palestijnse maatschappij om te kunnen infiltreren. Hij dacht zijn taak te hebben volbracht met het uitschakelen van Taofik Hamed, kortweg Abu Ahmad. Maar terwijl Doron langzaam van zijn pensioen begint te genieten blijkt zijn target nog springlevend. Er rest voor Doron dan ook geen andere optie dan terug te gaan en zijn missie te volbrengen.

Lees ook onze Flix Tip over Fauda

Nero a Metà (Italië)

Nero a Metà, oftewel het duo Carlo en Malik. Een ervaren inspecteur genaamd Carlo Guerrieri wordt gekoppeld aan een nieuwe politie-agent. De samenwerking zorgt ervoor dat Carlo zijn eigen vooroordelen en verleden onder ogen moet zien als ze samen een reeks moorden in Rome onderzoeken. In de serie is ook een rol weggelegd voor Fortunato Cerlino die we eerder zagen als Pietro Savastano in Gomorra.

Tijuana (Mexico)

Een bekende politicus die kandidaat is voor het gouverneurschap wordt vermoord. Het zet een groep journalisten aan om een onderzoek te starten. Er is namelijk veel meer aan de hand dan alleen deze moord en de zoektocht naar de waarheid brengt hun eigen leven ook in gevaar. De hoofdrol is weggelegd voor Damian Alcazar, die eerder te zien was in Narcos.

Grenseland (Noorwegen)

Tobias Santelmann kennen we al van Acquitted en Marcella, in Grenseland (ook bekend als Borderline) heeft hij de hoofdrol van rechercheur Nikolai. Hij is eigenlijk met verlof, maar stuit per toeval toch op een moordzaak. Daar krijgt hij al snel het gevoel dat zijn familie betrokken is bij de zaak. Al weet hij niet hoe het exact in elkaar zit, gaat Nikolai toch proberen om bepaalde zaken te verduisteren. Zijn partner Anniken krijgt dit langzaam door, wat voor een boeiend spel zorgt.

The Sniffer (Oekraïne)

Series uit Oost-Europa zien we eigenlijk zelden tot nooit. Alleen dat maakt het al leuk om The Sniffer op te zetten, want het geeft ons een leuk inkijkje. The Sniffer kun je gerust Sherlock Holmes-variant noemen, want hij weet dankzij een fabelachtig reukvermogen zaken op te lossen. Met name de setting van de zaken, hoe het eraan toe gaat met uiterlijk vertoon het het rondscheuren in snelle auto’s zorgt voor een volledig andere blik. En het is voor The Sniffer niet alleen maar zorgen dat de zaken worden opgelost, zijn privéleven is ook al een flinke uitdaging.

Ultraviolet (Polen)

Een jonge vrouw rijdt ‘s-avonds in haar auto en ziet iemand van een viaduct vallen. Ze is er zeker van dat er nog iemand bovenaan het viaduct was en het moord was, maar de politie wil er weinig van weten. Dan wordt ze al snel benaderd door een groepering genaamd Ultraviolet, die online criminelen opsporen. Voor het eerst voelt ze dat ze zich zinvol kan maken en stapt in het gevaarlijke avontuur.

Lees ook onze Flixtip over The Sniffer

La Casa de Papel (Spanje)

De ultieme roof plegen, dat is de inzet van La Casa de Papel. In deze Spaanse crimeserie is de insteek om de Koninklijke Munt van Spanje te overvallen. Inzet is 2,4 miljard euro en een zenuwslopende strijd. De politie moet namelijk om de tuin worden geleid en daarvoor is een mysterieus persoon genaamd El Profesor de aangewezen persoon. Een rollercoaster van elf dagen is nog lang niet voorbij, want gaat het zenuwslopende spel succes brenpe

Lees ook onze Flix Tip over La Casa de Papel

Shadow (Zuid-Afrika)

Shadow bestreed boeven als agent, maar een tragisch verliest zorgt ervoor dat hij een ander pad gaat bewandelen. De brute en onopgeloste moord op een jong meisje is voor hem de druppel dat het juridisch systeem niet meer voldoet. In Johannesburg gaat hij voor zichzelf beginnen. Niet als privé-detective, maar als ‘fixer’ zoals hij het zelf omschrijft. Shadow heeft daarnaast nog een bijzonderheid. Door een ongeluk kan hij geen pijn meer voelen.

Lees ook onze Flix Tip over Shadow

Stranger (Zuid-Korea)

Het aanbod van Netflix wordt steeds meer verrijkt met Aziatische titels, waarbij Zuid-Korea zeer fraaie producties weet af te leveren. Stranger is daar absoluut een voorbeeld van. Een openbaar aanklager met weinig inlevingsvermogen, weinig emotie en al helemaal geen empathie stort zich samen met een vrouwelijke recheurcheur op een moordzaak waarbij op grote schaal politie zijn omgekocht. De serie maakte zoveel indruk dat de New York Times Stranger zelfs opnam in de lijst van beste televisieshows van 2017.

Midnight Sun (Zweden)

Een schitterend natuurgebied in het noorden van Zweden, waar in de zomer de zon altijd schijnt. Daar moet het toch vrede op aarde zijn? Fout gedacht! Nadat er een Fransman op bizarre wijze wordt vermoord duurt het niet lang of een volledig dorp wordt op zijn kop gezet. Maar wie is de massamoordenaar? Het is de zoektocht in Midnight Sun.

Lees ook onze Flix Tip over Midnight Sun

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?