Undercover wordt de eerste Vlaams/Nederlandse serie waar Netflix een aandeel heeft. De serie wordt in 2019 verwacht en Nico Moolenaar, maker van de serie, sprak met Variety over Undercover. Hij vertelde onder andere over de moeilijkheden die ze tegen komen.
Co-productie
In november werd bekend dat Netflix ook instapt in het Undercover-project. Netflix is lang niet de enige betrokken partij, want ook de Vlaamse zender VRT, Duitse zender ZDF en productiemaatschappijen De Mensen, Dutch FilmWorks, Good Friends, Gardner en Domm doen mee.
Zodoende is Undercover geen volwaardige Netflix Original, maar de streamingdienst zal er wel grotendeels voor verantwoordelijk zijn dat het Nederlandse verhaal straks wereldwijd te zien zal zijn en dus niet alleen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.
Waar gaat Undercover over?
Undercover speelt zich af op de Belgisch-Nederlandse grens in Limburg. Ferry Bouman is de spil in het verhaal, één van de grootste XTC-producenten in de wereld. Hij woont op de grens van Nederland en België, maar zijn leven verandert wanneer twee undercover agenten in zijn leven komen en het netwerk van Bouman op willen rollen. Bouman wordt gespeeld door de Nederlander Frank Lammers, terwijl Anna Drijver en Tom Waes de undercover-agenten Kim de Rooij en Bob Lemmens spelen.
In gesprek met Variety ging Nico Molenaar in op de nieuwe serie en de valkuilen die op de loer lagen. Bijvoorbeeld om het verhaal realistisch, maar toch interessant te houden. “In het echte leven is er niet zoveel spanning aan het begin van een zaak, een undercover agent wacht gewoon tot er contact wordt gemaakt. Wij willen daar ook onze tijd voor nemen. We geloven erin dat de karakters ons door de start heen trekken. Het moet even op gang komen, maar zodra dat eenmaal gebeurt, komt er ook snel een hoog tempo in.”
Het lijkt er dus op dat kijkers van Undercover geduld zullen moeten hebben tijdens de eerste aflevering(en), omdat het plot zich nog moet ontvouwen. Netflix leent zich daar uitermate goed voor, omdat de streamingdienst de tien afleveringen in één keer beschikbaar stelt. Vroeger, in het lineaire tijdperk, waren pilots veel belangrijker, omdat de aandacht van de kijker in de eerste aflevering getrokken moest worden. De tweede aflevering volgde namelijk pas een week later.
Adviseur
Om het verhaal geloofwaardig over te laten komen wordt er tijdens de opnamen van Undercover gebruik gemaakt van een voormalig undercover-agent. Hij hielp met de ontwikkeling van de zaak, maar uiteindelijk blijft het fictie, dat geïnspireerd is door zaken uit het echte leven. “Ik denk dat hij bij bijna elke aflevering tegen ons zei dat in het echte leven je verhaal nu voorbij zou zijn, dat de missie verbroken zou zijn.”
Samenwerkingen Nederland en België
Moolenaar werd ook nog gevraagd waarom er niet vaker series gemaakt zijn door Nederland en België. De maker van Vermist heeft wel een idee waar dat door komt. “Er is nog altijd een groot cultuur verschil, iets wat best grappig is omdat beide landen zo klein zijn en toch zo anders. We spreken dezelfde taal, maar met een ander dialect. De manier waarop we naar dingen kijken, is ook anders.”