Is het wel zo verstandig om als veertienjarige jongen in het verzet te gaan als je de zoon bent van een burgemeester? Michiel ontdekt de gevolgen in de ijzersterke film Oorlogswinter. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw verscheen in 2008 Oorlogswinter, onze Nederlandse Film Tip van deze week.
Het aanbod aan Nederlandse films is op Netflix niet enorm groot, maar gelukkig vinden we in het aanbod van de streamingdienst wel een aantal topfilms van Nederlandse bodem terug. Onlangs brachten wij een top 20 met Nederlandse films naar buiten. Al die films zijn terug te vinden op Netflix en deze week behandelen we in de Nederlandse Film Tip de film: Oorlogswinter.
Oorlogswinter
In 1945 op de Veluwe is de Tweede Wereldoorlog nog niet voorbij. Door de hongerwinter is er daarnaast nog maar weinig voedsel te vinden in het westen van Nederland, waardoor veel mensen naar het oosten vertrekken. Michiel woont daar al samen met zijn familie en hij kan zich niet echt vinden in de manier waarop de rest van het gezin omgaat met de oorlog.
De veertienjarige Michiel besluit dan ook hoogstpersoonlijk actie te ondernemen. Alhoewel zijn vader, die de burgemeester van het dorp is en probeert te voorkomen dat het flink misgaat, niet wil dat Michiel in het verzet gaat, trekt hij er toch op uit. Als er een onverwachte opdracht op zijn pad komt, wil Michiel graag laten zien dat hij het in zich heeft om ook zijn bijdrage te leveren in de barre tijden. Dan wordt hij echter flink met de neus op de feiten gedrukt.