Laatste nieuws over Netflix

Netflix CEO: “Het gaat sneller dan verwacht”

Netflix timmert stevig aan de weg. Wat begon als een grap is inmiddels uitgegroeid tot serieuze business. Wereldwijd heeft de online videodienst al meer dan 36 miljoen abonnees.

In eerste instantie richtte Netflix zich vooral op de Verenigde Staten, maar toen het daar een succes bleek te zijn werd de dienst ook gelanceerd in Canada. Ook in het Verenigd Koninkrijk werd Netflix gelanceerd en nu is dus de rest van Europa aan de beurt. Vanaf 11 september kunnen wij in Nederland waarschijnlijk ook films en series streamen tegen een vast bedrag per maand.

In De Telegraaf vertelde Netflix CEO Reed Hastings over de groei van zijn bedrijf, dat in 1997 opgericht werd. ,,Ik ben erover verbijsterd dat we al in veertig landen zitten. We groeien hard in Zuid-Amerika en Canada en nu ligt onze focus op Europa”, vertelde Hastings. ,,Het gaat plotseling veel sneller dan we hadden verwacht, door de enorme toename van internettoegang, de opkomst van smartphones en de nieuwe generatie televisies.”

Een abonnement kost in Amerika 7,99 dollar per maand en het ligt voor de hand dat in Nederland alleen het dollarteken wordt veranderd in een euro teken en het dus 7,99 euro gaat kosten. Hiermee heb je als abonnee dus onbeperkt toegang tot het gehele aanbod films en series van Netflix. Hier horen ook Nederlandstalige films en series bij. Nog voordat Netflix in Nederland gelanceerd is zijn er al Nederlandse titels aan de content, zoals Oorlogswinter en De Kameleon.

Natuurlijk zijn deze films ook gewoon illegaal te downloaden. Hastings beseft daarom ook dat niet iedereen in Nederland bereid zal zijn om te gaan betalen voor films en series. ,,Er zijn mensen die nooit zullen betalen en die worden ook geen abonnee van Netflix; dat gaan wij niet veranderen. Maar er zijn genoeg kijkers die voor goede kwaliteit best een beetje over hebben. In Canada bijvoorbeeld is het illegaal downloaden gehalveerd sinds onze komst”, aldus Hastings.

De CEO van Netflix verwacht dat televisie kijken via het internet de toekomst is. Momenteel wordt er tv gekeken via de kabel of digitale televisie. Hier gaat verandering inkomen. ,,Het gaat hoe dan ook sterk richting on demand via internet. Vergelijk het met telefonie. Ik werkte in 1996 voor een bedrijf waarvan het Europese hoofdkantoor in Amsterdam stond. Ik herinner me nog goed hoe ingewikkeld het toen was om een extra lijn voor een fax te regelen. Nu heeft iedereen een mobiel. Goed, sommigen hebben nog steeds een vaste telefoonlijn en sommigen zullen ook straks nog op de reguliere wijze tv kijken, maar alle providers gaan deze kant op. Ook RTL, ook HBO, het is niet alleen Netflix, hoor.”

In Amerika, het land van oprichting, heeft Netflix inmiddels dertig miljoen abonnees. Dat is iets meer dan een kwart van het aantal huishoudens in de USA. Of dat in Nederland ook mogelijk zal zijn, durft Hastings niet te voorspellen. ,,Wij zijn niet van de korte termijn, daarom maken we onze verwachtingen niet publiek. In de Verenigde Staten, waar we ook dvd’s aanbieden, hebben we na vijftien jaar 30 miljoen van de 110 miljoen huishoudens aan ons weten te binden. Zeg maar een kleine dertig procent en we groeien nog steeds. Maar het is moeilijk te voorspellen op welke termijn we zo’n aandeel halen in andere landen. Dat kan zeven jaar zijn, maar ook twaalf. Het antwoord op de vraag wie tot de doelgroep behoort, is simpel: Iedereen die internet heeft.”

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?