Laatste nieuws over Netflix

Netflix is HBO voorbijgestreefd

Netflix is de grote concurrent HBO gepasseerd. Netflix CEO Reed Hastings deelde dit bericht gisteravond laat aan zijn ruim driehonderdduizend volgers op Facebook. Hastings bedoelde het niet als een sneer naar HBO, zo valt in zijn post te lezen, maar hij vond het wel een mijlpaal voor zijn bedrijf.

Voor het eerst sinds het bestaan van Netflix maakte de online videodienst meer winst. “Het voorbije kwartaal staken we HBO voorbij qua inkomsten van abonnees (1,146 miljard vs. 1,141 miljard). Ze vegen nog altijd de vloer met ons aan qua winst en Emmy’s, maar we boeken vooruitgang. HBO rockt, en we zijn vereerd om in dezelfde afdeling te spelen als hen.”

 

HBO is nog niet zo lang te ontvangen in Nederland, maar het bedrijf kent al een lange geschiedenis (zeker in vergelijking met Netflix). In 1972 werd Home Box Office namelijk opgericht in de Verenigde Staten. Netflix werd pas opgericht in 1997, maar hield zich in eerste instantie bezig met het verhuren van films. Pas later, toen Netflix in de Verenigde Staten al was uitgegroeid tot een reusachtig merk, kwam het online streamen van films en series om de hoek kijken.

In 2010 werd Netflix voor het eerst buiten Amerika geïntroduceerd en sindsdien lijkt er helemaal geen houden meer aan. Inmiddels heeft het 48 miljoen betalende abonnees (per abonnement kunnen meer mensen gebruik maken van Netflix) wereldwijd en aan de groei lijkt voorlopig geen einde te komen. Niet zo lang geleden maakte het bedrijf namelijk bekend dat Netflix in september ook beschikbaar komt in België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

In onderstaande grafiek van Quartz wordt nog eens duidelijk hoe hard het is gegaan met Netflix. De grafiek toont de winst van beide bedrijven aan sinds april 2012. Daarin is te zien dat HBO dik tweeënhalf jaar geleden qua winst nog een straatlengte voor lag op Netflix.

16
Hastings gaf dus aan veel bewondering te hebben voor HBO. Qua historie is de grootste concurrent natuurlijk ook nog net iets groter, maar dat Netflix op de goede weg is moge duidelijk zijn. Ook qua prijzen lijkt Netflix de achtervolging op HBO ingezet te hebben. Netflix kreeg namelijk liefst 31 Emmy nominaties voor Netflix Originals series.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?