Netflix Originals Serie: Lilyhammer

Lilyhammer Netflix OriginalStuur een kopstuk van de maffia uit New York naar een piepklein dorpje in Noorwegen. Gaat hij dan een rustig nieuw leven opbouwen of wordt het gehucht binnen een paar weken volledig op zijn kop gezet? Inderdaad, van het vredige winterse plaatsje blijft weinig over. In Lillyhammer is niets meer hetzelfde nadat Johnny zijn entree maakt.

Lilyhammer begint in New York, waar Frank Tagliano (Steven van Zandt, eerder een glansrol in The Sopranos) zijn leven niet meer zeker is. Nadat zijn hondje wordt neergeschoten besluit The Fixer om mee te werken met justitie. Zijn enige eis is wel dat hij een nieuw leven kan starten. Als nieuwe woonplaats kiest hij Lilyhammer, omdat hij in 1994 verliefd op het kleine Noorse plaatsje is geworden door de Olympische Spelen. Zo vertrekt hij met slechts één koffer, een Noorse taalcursus op zijn koptelefoon en een nieuwe naam naar de sneeuw: Giovanni Henriksen, kortaf Johnny.

Johnny sluit al snel vriendschap met een aantal nietsnutten in Lilyhammer, die allemaal werkeloos rondhingen. Daar kwam snel verandering in, want Johnny nam al snel het dorp over. De relatieve rust voor de inwoners was voorbij met de komst van onder meer nachtclub De Flamingo. Van hieruit regelt Johnny al zijn (illegale) zaken, koopt mensen om of zet ze juist zwaar onder druk. Tussendoor heeft hij ook andere zorgen. Zo wordt hij vader en heeft hij een overactieve lokale politieagent achter zich aan. Het loopt erop uit dat in New York duidelijk wordt dat hij nog leeft en er een afrekening moet plaatsvinden.

Lilyhammer seizoen 2 en 3

lilyhammer stats netflixIn het tweede seizoen van Lilyhammer wordt bij een overval op een bank ook de identiteitspapieren van Frank Tagliano gestolen. Daarmee beginnen voor Giovanni Henriksen pas echt de problemen, want langzaamaan wordt zijn ware identiteit duidelijk. Het is niet de enige verhaallijn van dit seizoen, waarbij er een spiksplinternieuwe Ferrari door een eland aan gort wordt gereden, zorgt de tweeling Roar en Torgeir voor zorgen, krijgt Johnny een relatie met de kinderjuffrouw, moet gemeentebeamte Jan het land ontvluchten door problemen met het asielzoekerscentrum en zal Johnny terug moeten keren naar de Verenigde Staten om zijn verleden definitief uit te wissen.

Lilyhammer is de eerste Netflix Original die geen volledig Engelstalige productie is. Doordat Netflix in Europa als eerste een uitbreiding kreeg in Scandinavië werd samen met een Noorweegse omroep de serie gemaakt. Het werd een doorslaand succes. Dankzij de mix van zowel de talen Engels en Noors, maar ook de afwisseling van droge humor, kolderieke actie, maffiapraktijken en pure ernst. In het najaar van 2014 verscheen het derde seizoen. Daarin werd het behoorlijk gewelddadig. Eerst doordat Roar Lien in Brazilië in de gevangenis beland door een mislukt drugstransport, het geweten van zijn broer Torgeir Lien gaat opspelen, Jan Johansen keert terug om wederom een bende van zijn leven te maken én Johnny wordt zelf geconfronteerd met een de komst van een Amerikaanse neef.

Een overzicht van alle Netflix Originals

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?

2 Reacties