Netflix Originals serie: Orange Is The New Black

oitnb

Op het eerste gezicht ziet de blonde Piper Chapman er uit als een lieve, onschuldige meid van 32 jaar. Ze is verloofd met Larry en is bezig een eigen onderneming in ambachtelijke zeepproducten op te starten in New York. Diezelfde Piper Chapman moet echter voor vijftien maanden de cel in, voor een misdaad die ze tien jaar eerder heeft gepleegd. In de gevangenis krijgen we een totaal andere kant van Piper te zien.

Orange Is The New Black – seizoen 1

Nog voordat Piper Larry ontmoet leidt ze een wild bestaan. Ze ontmoet op een dag Alex Vause, die drugs smokkelt. Piper vindt Alex maar wat interessant en reist met haar de wereld over. Ze krijgen een relatie en wanneer Alex Piper vraagt om drugsgeld door de douane te smokkelen gaat het verkeerd. Piper wordt gearresteerd en moet hiervoor anderhalf jaar de cel in.

Piper meldt zich bij de vrouwengevangenis Litchfield. Met vallen en opstaan leert ze de regels in de gevangenis kennen. Zo gaat ze op haar eerste dag al hopeloos de fout in door het eten af te kraken, waar de vrouw die de keuken runt bij staat, zonder dat Chapman zich daar bewust van is. De volgende dag krijgt ze bij het ontbijt een speciale maaltijd van Red, de vrouw die ze dag ervoor heeft beledigd. Op het menu van Chapman staat een broodje met een bebloede tampon.

De dagen daarna krijgt Chapman helemaal geen eten en ook de andere medegevangen lijken niet zomaar van plan om haar een prettig verblijf te gunnen in Litchfield. Ondertussen geven Nicky en Crazy Eyes aan wel open te staan voor een stiekem avontuurtje. Alex Vause, de vrouw die er voor zorgde dat Chapman in de problemen kwam, blijkt ook nog eens in dezelfde gevangenis te zitten. Het gevangenisleven van Chapman valt dus zeker niet mee, maar gaande de maanden verstrijken vindt ze steeds meer haar plek in Litchfield Prison.

Dit zorgt er ook weer voor dat ze steeds vaker in de problemen komt. Haar lesbische kant speelt weer op en dat levert Chapman veel problemen op. Zo veel problemen dat ze aan het einde van het eerste seizoen in een ernstige strijd verzeild raakt met Tiffany “Pennsatucky” Doggett. De drugsverslaafde Pennsatucky en Chapman klikken niet echt met elkaar en dat zorgt voor een bizarre climax.

Orange Is The New Black – seizoen 2

De band tussen Chapman en Alex is inmiddels meer dan hersteld. De liefde is lopende seizoen 1 weer opgebloeid. Dit tot groot ongenoegen van Larry, de verloofde van Pipes. Aan het begin van het tweede seizoen draait Alex Chapman echter weer een loer en dat zet de verhoudingen weer behoorlijk op scherp.

Orange Is The New Black Netflix

Het tweede seizoen kent meerdere verhaallijnen en is minder specifiek gericht op Piper. De rollen van Taystee, Red, Poussey en Daya. Er is ook een nieuw character in het tweede seizoen: Yvonnee ‘Vee’ Parker. Zij zorgt voor een revolutie op Litchfield en gaat de strijd aan met Red, die voor haar komst de touwtjes stevig in handen had. Er ontstaat een oorlog tussen kamp Vee en kamp Red. Vee is een oude bekende van Red. Zij zaten jaren geleden al samen in de gevangenis en ook toen was de relatie tussen de twee niet opperbest.

Daya hoort bij de Spaanstalige groep van de gevangenis, hoewel ze zelf helemaal geen Spaans spreekt. Haar Spaanstalige moeder zit namelijk ook in dezelfde gevangenis. Daya wordt verliefd op bewaker John Bennett. In seizoen 1 hebben de twee in het diepste geheim meerdere malen seks gehad en Daya blijkt uiteindelijk zwanger te zijn van hem. Natuurlijk zorgt dit voor veel problemen. Als bewaker George ‘Pornstache’ Mendoza, de schrik van iedere gevangene, terugkeert op Litchfield na een schorsing is de chaos compleet. Eén ding is zeker. Ook in het tweede seizoen is geen dag in Litchfield Prison een saaie.

Orange Is The New Black – seizoen 3

Het derde seizoen van Orange Is The New Black verschijnt op 12 juni op Netflix. Hoe de verhaallijnen dan zullen gaan lopen is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de rol van Larry is uitgespeeld en dat er weer een hoop nieuwe gezichten te zien zullen zijn in het derde seizoen van Orange Is The New Black op Netflix.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?

1 Reactie