Netflix Originals Serie: Sense8

Whisper en Jonas Sense8

De Netflix Original Sense8 is een serie die maar moeilijk in een categorie te plaatsen valt. De serie werd speciaal voor Netflix geproduceerd door Lana Wachowski en Andy Wachowski, makers van The Matrix. Het resultaat is een serie die blijft boeien, maar moeilijk te begrijpen is. Het eerste seizoen van Sense8 telt 12 afleveringen van gemiddeld één uur.

Acht bijzondere karakters in Sense8

Een serie zoals Sense8 kenden we nog niet. In de serie worden acht karakters gevolgd, die verspreid over de hele wereld wonen. Transgender Nomi komt uit San Francisco, Will uit Chicago. De andere zes sensates komen niet uit de Verenigde Staten. Riley is geboren in IJsland, maar leeft in Londen. Wolfgang komt uit Berlijn. Aan de andere kant van de wereld leeft Sun in Seoul, Kala in Mumbai en Capheus in Nairobi. Lito is het achtste personage. De acteur komt uit Mexico City en is mateloos populair.

De acht karakters hebben elkaar nog nooit gezien, maar wanneer er één schot gelost wordt hebben ze allemaal een soortgelijk visioen. Vanaf dat moment kunnen de acht sensates elkaar op bepaalde momenten zien, horen, voelen, ruiken en met elkaar praten. Op deze manier kunnen ze dus in elkaars wereld stappen en elkaar zo helpen in benarde situaties. Iedere sensate heeft specifieke kwaliteiten. Sun heeft bijvoorbeeld uitstekende Martial Arts-skills, terwijl Kala de brains heeft.

Inkomen met Sense8

Het is niet vreemd als je na vier of vijf afleveringen nog altijd geen flauw idee hebt waar de serie over gaat. Omdat er zoveel verschillende personages zijn dienen zij eerst kort geïntroduceerd te worden. Het zijn namelijk stuk voor stuk bijzondere personages, waarvan ieders verhaal verteld moet worden. Zo is de Mexicaan Lito eigenlijk homoseksueel, maar doet hij de buitenwereld geloven dat hij hetero is, om te voorkomen dat zijn carrière verpest wordt. De Amerikaanse Nomi heet eigenlijk Michael. Als kind wilde Michael altijd een meisje zijn, waardoor hij later besloot zich te laten ombouwen tot vrouw. Zij gaat nu door het leven als Nomi en heeft Amanita als vriendin.

Lito Sense8 Netflix

Will Gorski is politieagent in Chicago en lijkt op het eerste gezicht een doorsnee man te zijn. Op jonge leeftijd heeft Will echter al ervaringen van een Sense8 gehad, maar dat zorgde er in zijn kinderjaren voor dat hij bij een psycholoog terecht kwam.

Zo nu en dan merken de sensates dat er vreemde dingen gebeuren in hun leven, maar zelf moeten ze ook nog ontdekken wat er precies gaande is. De kijker ondergaat eigenlijk ditzelfde proces. Hoewel de rode draad ver te zoeken lijkt, zorgen de acht karakters er wel voor dat er iedere keer weer op ‘volgende aflevering bekijken’ geklikt wordt. Niet in de laatste plaats vanwege de drang om het verhaal te begrijpen. Dat de acht personages een gave hebben die verder maar weinig mensen hebben is duidelijk. Het ‘Waarom, Wanneer en Hoe’ blijft echter een groot vraagteken. Ook is het aan de kijker om zelf te beoordelen wie er nu de goodguys zijn en wie de badguys. Dat Whisper een badguy is wordt snel duidelijk in Sense8. Maar wat is nu precies de rol van Jonas en welke kant moeten de sensates kiezen?

In het tweede deel van de serie valt alles steeds meer op zijn plaats. Toch hebben veel kijkers van Sense8 na afloop van de laatste aflevering gemengde gevoel. Het verhaal lijkt nog niet volledig te zijn verteld. Hierdoor blijft de scheidslijn tussen een succes en flop dicht bij elkaar liggen. Het is een typische serie van de Wachowski’s geworden. Fans van The Matrix en Cloud Atlas zullen daarom van een succesvolle serie spreken, de mensen die sceptisch waren over de eerdere producties van de Wachowski’s zullen hun beeld vermoedelijk niet bijgesteld hebben. Op IMDb is het merendeel overigens zeer te spreken over Sense8. Daar krijgt de serie een 8.4.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?