Netflix Originals Serie: The Killing

the killing netflix original

The Killing staat garant voor actie en drama. En misschien nog wel belangrijker, de originele serie Forbrydelsen zorgde voor misschien wel een nieuwe opleving van televisieseries. In de Verenigde Staten werd een remake gemaakt en The Killing werd uiteindelijk een Netflix Original.

Klassieke Whodunit

Een klassieke whodunit hield Scandinavië een jaar lang in de greep. Wie had Nanna Birk Larsen vermoord en hoe ging Sarah Lund de zaak oplossen. Forbrydelsen werd in Nederland bekend als The Killing en het eerste seizoen van liefst twintig afleveringen van bijna een uur werden verslonden. Met name de truien van Sarah waren het gesprek van de dag en de dvd’s vlogen over de toonbank. Misschien wel het bekendste shot uit de serie werd de blik van Sarah en haar partner in de kofferbak. Turend met haar zaklamp werd het ontzielde lichaam van Nanna Bird Larsen gevonden. Zoals met meer Scandinavische producties, denk bijvoorbeeld ook aan The Bridge en The Millennium Trilogy, werd in de Verenigde Staten besloten om een remake te produceren. Zo ontstond dan ook de Amerikaanse versie van The Killing.

The Killing naar Seattle

Het verhaal verplaatste zich naar Seattle, waar Sarah Linden en Stephen Holder een moordzaak voor de kiezen krijgen. Tiener Rosie Larsen wordt vermoord en de jacht op de dader begint. Duurt het eerste seizoen van de originele seizoen twintig afleveringen, voor de remake is er gekozen om het verhaal rondom Larsen uit te smeren over twee volle seizoenen van telkens dertien afleveringen. Vanaf het derde seizoen wordt het origineel zo goed als volledig losgelaten. Er verschijnen andere hoofdrolspelers in de serie en de band tussen Linden en Holder wordt steeds intenser.

Nieuwe gruwelijke zaak

Sarah Linden heeft de recherche verlaten na de dramatische afloop van de Rosie Larsen-zaak. Holder gaat echter stug door en zodra hij op een reeks gruwelijke moorden stuit schakelt Holder zijn ex-partner in. Eén van de moorden heeft namelijk een verband met een oude zaak van Linden. Dat brengt ook gelijk geen problemen met zich mee, want deze gruwelijke zaak had Sarah heel diep weggestopt.

Netflix neemt regie over

Na dit derde seizoen was het verhaal tussen Linden en Holder nog lang niet klaar, toch besloot televisiemaatschappij AMC de serie te stoppen. Dat wilde AMC eigenlijk ook al na het tweede seizoen, maar toen werd er toch nog een nieuwe overeenkomst bereikt met zowel FOX als Netflix. AMC haakte nu echter af en daarop stapte Netflix in. The Killing kreeg een vierde seizoen en ging verder als Netflix Original. Op 1 augustus 2014 verscheen het vierde seizoen van The Killing, waarin een brute moord op een gezin met banden met een militaire academie. Daarnaast worden alle losse eindjes aan elkaar geknoopt uit de voorgaande seizoenen. Daarmee is The Killing dan ook waardig afgesloten.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?