Laatste nieuws over Netflix

Netflix pakt VPN-gebruikers definitief aan

Netflix gaat definitief gebruikers aanpakken die gebruik maken van buitenlandse versies van Netflix. Begin dit jaar waren er al geruchten dat de streamingdienst aan de slag zou gaan met zogenaamde VPN-diensten. Netflix gaf aan dat er op dat moment nog geen actie werd ondernomen, maar dat is verleden tijd.

Wat zijn VPN-diensten?

Kijk jij wel eens naar de Amerikaanse of Britse versie van Netflix omdat het aanbod in die landen groter is dan in Nederland? Dan moet je vanaf nu uit gaan kijken. De video-on-demanddienst heeft de algemene voorwaarden aangepast, waardoor abonnees die gebruik maken van VPN-diensten kunnen worden geblokkeerd. Dit is op nadrukkelijk aandringen van de entertainmentindustrie. Netflix koopt rechten voor films en series per land of regio. Zeker in Europa moet er voor bijna ieder land een aparte afspraak worden gemaakt, waardoor het aanbod tussen Nederland, België, Duitsland en Frankrijk nogal kan verschillen. Veel mensen maken dan ook gebruik van een zogenaamde VPN. Dit is een plugin voor je browser waardoor je IP-adres wordt omgeleid. Een dienst als Netflix denkt hierdoor dat je in Duitsland of de Verenigde Staten zit en je krijgt dan ook het Duitse of Amerikaanse aanbod te zien.

Waarom is dit een probleem?

Begin 2015 kwamen er al berichten van gebruikers die opeens foutmeldingen te zien kregen. Een woordvoerder van Netflix ontkende toen nog dat er actie werd ondernomen, maar door het aanpassen van de algemene voorwaarden heeft Netflix nu de juridische mogelijkheid gecreëerd om abonnees te blokkeren. In hoeverre dit ook echt zal gaan gebeuren is de grote vraag. De mogelijkheid om te bannen is vooral bedoeld om aan de wens van de entertainmentindustrie te voldoen. Het aanbod van Netflix in met name de Verenigde Staten is zeer groot. Wanneer bijvoorbeeld Nederlandse kijkers het via een omweg al hebben gezien, zullen de rechten aan Nederlandse televisiezenders minder snel worden verkocht én daalt tevens de verkoop van dvd’s.

Voeg een reactie toe