Laatste nieuws over Netflix

Netflix Toen & Nu: Wat is er in 5 jaar veranderd?

Het is vandaag op de dag af vijf jaar geleden dat Netflix gelanceerd werd in Nederland. Op 11 september 2013 was het zover. In de tussentijd is er veel gebeurd, want zo zag Netflix er destijds heel anders uit. Wat is er qua uiterlijk van de dienst veranderd in die vijf jaar?.

5 jaar Netflix in Nederland

Op 11 september 2018 bestaat Netflix vijf jaar in Nederland. Inmiddels is de streamingdienst niet meer weg te denken uit onze huiskamers, terwijl veel mensen vijf jaar geleden nog nooit van Netflix gehoord hadden. In de tussentijd is er dan ook veel gebeurd en daar staan wij deze week bij stil.

Het uiterlijk

Toen Netflix gelanceerd werd in Nederland zag de vormgeving er nog behoorlijk anders uit ten opzichte van nu. In de tussentijd is er regelmatig gesleuteld aan het uiterlijk van Netflix. Dat geldt zowel voor de desktopversie van Netflix, maar ook de apps waar de dienst op beschikbaar is, zoals voor smartphones, maar ook Smart TV’s en spelcomputers. Hieronder is te zien hoe Netflix er uit zag in 2013, vergeleken met het uiterlijk anno nu.

Er vallen een paar dingen op. Zo is de kleurstelling behoorlijk op de schop gegaan. Waar Netflix in 2013 overwegend rood en wit was, is het nu veel donkerder, met veel zwart en rode details. Ook het logo van Netflix is van een make-over voorzien in de vijf jaar dat het actief is in Nederland. In 2013 was het logo van Netflix nog wit, met zwarte schaduwranden op een rode achtergrond. Tegenwoordig is het logo van Netflix volledig rood, op een donkere achtergrond. Bovendien wordt ook de N van Netflix steeds vaker ingezet om het merk te duiden, bijvoorbeeld op social media.

Carrousel

Van Netflix is het bekend dat ze eigenlijk altijd nieuwe dingen aan het uittesten zijn onder de gebruikers. Dit kunnen kleine aanpassingen zijn, die we nauwelijks merken, maar soms zijn het grote wijzigingen. In 2015 werd het uiterlijk namelijk volledig vernieuwd en werd Netflix grotendeels zoals we het nu kennen, het donkere thema. In de jaren daarna zijn er natuurlijk nog wat aanpassingen doorgevoerd, maar niet zo groot als in de zomer van 2015. Een belangrijke positieve verandering was de carrousel. Nu zijn we dat alweer bijna vergeten, maar bij het oude uiterlijk van Netflix was het een hels karwei om door de horizontale rijen films en series te scrollen. Dat ging namelijk met een enorme vertraging, terwijl je daar nu doorheen vliegt.

Applicaties en andere functies

De applicaties van Netflix en de desktopversie zijn nu behoorlijk in lijn met elkaar en dat was in 2013 wel anders. De laatste jaren hebben alle varianten waar Netflix te gebruiken is dezelfde look and feel. Dat verhoogt de gebruikerservaring. Recentelijk zijn de applicaties voor de SmartTV’s en spelcomputers van een grote update voorzien. Nog niet iedereen heeft deze update zelfs ontvangen. Een paar maanden daarvoor werden de applicaties voor smartphones en tablets gemoderniseerd en verbeterd. Zo is er nu bijvoorbeeld een ‘binnenkort‘ knop te vinden in de applicatie en is er een soort Instagram Stories-functie.

Netflix werd in 2013 al geroemd om het gebruiksgemak van hun dienst, maar dat is in de afgelopen vijf jaar nog verder geoptimaliseerd. Er zijn steeds meer handige functies uitgerold door Netflix, waardoor de gebruikerservaring nog verder toeneemt. Zo geloofde de streamingdienst heilig in de Chromecast en dat bleek ook een uitstekende manier om Netflix op TV te ontvangen, in de tijd dat SmartTV’s nog in de kinderschoenen stonden. Ook de functie ‘introductie overslaan’ is een geweldige uitvinding geweest. Niemand heeft zin om tijdens een bingesessie keer op keer de introsong of ‘previously in …’ te moeten bekijken. Ook de downloadfunctie werd omarmd toen deze eind 2016 gelanceerd werd. Hiermee werd het makkelijker om films en series te kijken op plaatsen waar internet niet vanzelfsprekend is.

De plank wordt ook wel eens misgeslagen door Netflix. Onlangs zorgde een nieuwe functie nog voor veel ophef. Er werd getest met het afspelen van teasers en trailers nadat een aflevering van een serie was afgelopen. Hoewel dit met één druk op de knop overgeslagen kon worden en het bedoeld is door Netflix om je nieuwe titels te tippen, werd het door veel gebruikers ervaren als reclame.

Ook Netflix-Nederland.nl is veranderd

Ook voor ons is 2018 een jubileumjaar, want wij zijn vanaf dag 1 dat Netflix in Nederland actief is bezig met het bijhouden van het aanbod, het Verwijderalarm en zorgen dat het laatste nieuws tot je komt. Toen wij vijf jaar geleden begonnen als fan- en informatiesite over Netflix zag deze website er ook heel anders uit. In die vijf jaar is het gebruik van mobiel nog veel verder toegenomen en dus was het begin 2017 de hoogste tijd voor een nieuwe layout van onze website. Hieronder zie je de veranderingen van onze website door de jaren heen.

Netflix-Nederland.nl in 2013

Netflix-Nederland.nl in 2016

Netflix-Nederland.nl in 2018

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?