Laatste nieuws over Netflix

Netflix vindt Nederlandse piraterij zorgwekkend

Netflix heeft een uitstekend vierde kwartaal achter de rug, want het aantal nieuwe leden en bijbehorende winst zag er erg positief uit voor de streamingdienst. Toch liet CEO Reed Hastings bij het bekendmaken van de kwartaalcijfers ook een kritische noot horen richting de aandeelhouders, waar Nederland werd aangehaald.

De grootste concurrent voor Netflix is volgens de video-on-demand dienst namelijk nog altijd het illegale downloaden. Daarbij is vooral de opkomst van Popcorn Time het afgelopen jaar opgevallen. In de brief aan de aandeelhouders wordt Nederland als voorbeeld genomen, om de zorgwekkende situatie te onderschrijven. Popcorn Time is een gratis peer-to-peer dienst die het mogelijk maakt om films en series te kijken. Er zijn al eerste initiatieven genomen om het te verbieden, maar voorlopig groeit het als kool.

PopcornTime probleem

Netflix verwijst dan ook naar deze grafiek, waarin de explosieve groei te zien is. Concurrent HBO blijft nog ver achter, mede doordat er nog geen streamingversie van is. Popcorn Time zit Netflix echter op de huid. In de Verenigde Staten is het downloaden al enige tijd op zijn retour. Slechts 3,4 procent van de internetbandbreedte wordt gebruikt voor downloaden. In Europa ligt dit nog op elf procent. Het grote verschil is wel dat films en series in Amerika veel sneller online verschijnen op de streamingdiensten, Europa hobbelt daar op het moment nog wel eens achteraan.

Uitstekende cijfers

Tegenover deze kritische noot presenteerde Netflix mooie cijfers. De jaarcijfers waren beter dan verwacht, want de winst per aandeel was 72dollarcent. Dit was hoger dan de verwachting van 45dollarcent. In het vierde kwartaal groeide Netflix in de Verenigde Staten met 1,9 miljoen klanten, in de rest van de wereld kwamen er nog eens 2,4 miljoen leden bij. In totaal staat de teller op 57,4 miljoen abonnees. Dit jaar wil Netflix nog een grote stap zetten, want Nieuw-Zeeland en Australië wordt aangesloten.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?