Laatste nieuws over Netflix

Netflix wil vijf series met NPO maken; in afwachting op respons

Netflix wil samen met de NPO vijf series gaan maken. De streamingdienst heeft een voorstel ingediend bij de Nederlandse Publieke Omroep, maar is nog in afwachting op respons.

Kamercommissie

Afgelopen week was er een gesprek met een Kamercommissie en partijen zoals Netflix, KPN en Ziggo. Hier werd gesproken over investeringsverplichtingen en quota voor Europese content. Namens Netflix sprak Janneke Sloëtjes, die het voorstel van de streamingdienst kwam toelichten.

Europese quota

Hierbij gaf de directeur publieksbeleid aan dat Netflix druk bezig is om zich aan de verplichte quota van de Europese Unie te gaan houden waarin dertig procent van de content Europese content moet zijn. Daarnaast legde Sloëtjes ook uit waarom er op dit moment nog weinig Nederlandse content beschikbaar is en er binnen Europa eerst is gekozen om in andere landen films en series te laten maken. Dit heeft deels te maken met de groei die in andere landen nog gemaakt moest worden qua aantal abonnees en het grotere belang dat kijkers in andere landen hechten aan content uit hun eigen land.

Investeringsverplichting

Inmiddels is met Ares een eerste volledige Netflix Original Serie verschenen en wordt er ook gewerkt aan een film. Hiernaast wordt er gesproken over een investeringsverplichting voor streamingdiensten. Sloëtjes geeft aan dat Netflix voorstander is van zo’n verplichting, maar dat de voorgestelde zes procent van de omzet behaald in de Nederlandse markt – ook als er gekeken wordt naar andere landen – aan de hoge kant is.

Waken voor kwaliteit

Tevens wil Netflix waken voor de kwaliteit. Het grootste gevaar dat er in de ogen van Sloëtjes bestaat is dat er veel geld beschikbaar is, maar vervolgens niet de mogelijkheid om goede content te maken. En goede content is in de huidige tijd cruciaal. Om goede content te maken heeft Netflix een voorstel bij de NPO liggen om gezamenlijk vijf series te gaan maken. Er wordt nog op antwoord gewacht.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?