Laatste nieuws over Netflix

Nieuwe aanwijzingen Jennifer Fairgate-zaak uit Unsolved Mysteries: A Death in Oslo

De dood van een onbekende vrouw in Oslo houdt veel mensen al een kwart eeuw bezig. Wie is Jennifer Fairgate? Heeft ze zelfmoord gepleegd of is ze vermoord? En waarom? In Unsolved Mysteries: A Death in Oslo wordt de gehele zaak behandeld, maar is nog altijd de vraag wie Jennifer Fairgate is. Zijn er inmiddels meer aanwijzingen? Duidelijk is wel dat Unsolved Mysteries lang niet alle details behandeld heeft over de mysterieuze vrouw in het Noorse Oslo.

Een moord in een hotel in Noorwegen

De mysterieuze zaak begon op 31 mei 1995. Een jonge vrouw boekte een kamer in het hoogst aangeschreven hotel van Oslo: Plaza Hotel. Twee dagen verbleef ze daar onopvallend, tot op de derde dag een medewerkster constateerde dat ze nog altijd geen creditcardgegevens had achtergelaten. Daarop werd een bewaker naar de 28ste verdieping gestuurd. De bewaker klopte op de deur en hoorde een tel later een schot. Hij ging daarop naar beneden richting de controlekamer en liet zo de kamer een kwartier onbewaakt. Twee bewakers keerden terug en openden de deur. Ze troffen een vrouw aan op het bed, neergeschoten in haar hoofd. De politie werd erbij gehaald en al snel werd er zelfmoord geconstateerd. De vrouw had het geweer in haar hand, de deur was van binnenuit gesloten en er was geen enkel spoor van een ander persoon in de kamer. Het duurt echter niet lang tot er vreemde zaken naar voren komen.

Wie is Jennifer Fairgate uit België

Zodra er verder wordt gekeken, komen er veel bijzondere details naar boven. Zo kunnen ze geen persoonlijke spullen vinden of iets dat een identiteit moet weggeven. Alle labels zijn uit de kleding verwijderd en er is alleen maar bovenlichaamkleding aanwezig. Geen broeken, sokken of schoenen. Opmerkelijker was dat ze zonder enige identificatie een hotelkamer gekregen had. Ze betaalde niet vooraf in een vijfsterrenhotel, iets dat tegen alle hotelregels in ging. Op het registratieformulier stonden wel gegevens ingevuld. Ze zou Jennifer Fairgate heten, geboren 28 augustus 1973 en ze kwam uit het Belgische Verlaine. Al snel bleek dat dit om een een valse naam ging. Ze had vooraf gebeld om te reserveren, ze zou samen met Lois Fairgate komen. Er zijn medewerkers die denken een man bij haar te hebben gezien bij het inchecken, maar verder is er geen Lois waargenomen. Met dit alles werd een moordonderzoek gestart, maar uiteindelijk bleef de politie bij zelfmoord. Het lichaam van Jennifer Fairgate werd een jaar bewaard, maar op 26 juni 1996 werd ze uiteindelijk begraven.

Veel vreemde details in zaak Jennifer Fairgate

In Unsolved Mysteries: A Death in Oslo wordt diep op de zaak van Jennifer Fairgate ingegaan. Een Noorse journalist heeft zich vastgebeten in het dossier. Zo legde hij contact met een Vlaamse journalist en samen gingen ze naar Verlaine. In het dorp van zo’ n vierduizend inwoners hadden ze Jennifer Fairgate nooit gezien De straat die ze had opgegeven bestaat, maar het opgegeven huisnummer niet. Opvallend was dat ze in haar koffer liefst 25 kogels had. Waarom zoveel? En hoe kreeg ze zowel het geweer als de kogels het land in? Merkwaardig was daarnaast hoe ze werd aangetroffen. Ze had het geweer in haar hand, maar met een omgekeerde greep. Haar duim zat namelijk op de trekker. Onderzoek wijst uit dat het bijna onmogelijk is om op deze grip en voor zo’n kleine vrouw een dergelijk krachtig wapen vast te houden met de stevige naslag. Ook vreemd is dat er geen enkel spatje bloed op haar handen zat, terwijl er wel overal bloed op de muren werd aangetroffen. De politie nam eerst aan, door middel van de kamerdeurgegevens, dat ze continu op haar kamer was. Later bleek dat op donderdagmiddag de kamer leeg bleek toen er werd schoongemaakt. Dat wil zeggen dat Jennifer Fairgate twintig uur weg is geweest. Waar was ze? Op 16 november 2016 is er een opgraving geweest. Dit leverde een volledig dna-profiel op, waaruit bleek dat ze van Europese afkomst is. Mogelijk Oost-Duitsland, maar niets is zeker.

Unsolved Mysteries hint op geheime operatie Jennifer Fairgate

Er zijn vijf gangbare routes die de zaak van Jennifer Fairgate kunnen verklaren. Naast zelfmoord zou ze een spion kunnen zijn van een geheime dienst, een prostituee, een huurmoordenaar of ze had te maken met drugsdeals waarin iets goed mis is gegaan. De makers van Unsolved Mysteries volgen vooral het spoor van een spion in een geheime dienst. Het hotel werd in de jaren’90 regelmatig gebruikt voor belangrijke politieke overleggen, waaronder over het Midden-Oosten. Een gesprek met een voormalig spion maakt duidelijk dat heel veel zaken die als verdacht worden omschreven, exact passen in het straatje van een spion. Het uitknippen van kledingmerken is bijvoorbeeld een standaard procedure. Het zou ook verklaren waarom werkelijk niemand haar als vermist heeft opgegeven of interesse heeft getoond in de zaak. Ook de lange absentie (een tweede schuilplek) zou dat verklaren.

Opvallende details die niet zijn behandeld over Jennifer Fairgate in Unsolved Mysteries

De journalist van Het Nieuwsblad die de zaak heeft belicht, heeft een uitgebreide website opgezet over de zaak. Daaruit blijkt dat er aardig wat opvallende details niet zijn behandeld over Jennifer Fairgate in Unsolved Mysteries. Zo droeg ze een speciaal horloge, een Citizen Aqualand, welke in maart 1995 nog was gerepareerd door een ‘W’. Deze restaurateur is nooit gevonden. In de aangrenzende kamers zaten uiteraard diverse andere hotelgasten, waaronder in 2804 een Belg! De man woont nog altijd in Brussel en noemt het zelf puur toeval. Maar wat opvallend is, is dat hij zowel tegen de politie als tegen de pers zegt dat hij toen hij zaterdagochtend het hotel verliet al hoorde dat er een vrouw was vermoord. Dit terwijl ze pas zaterdagmiddag werd gevonden en toen het schot is gehoord. De maaginhoud roept eveneens vragen op. De vertering van het avondeten doet namelijk vermoeden dat ze in de nacht al is overleden. Tijdens haar verblijf heeft Jennifer Fairgate twee keer gebeld en in beide gevallen naar een niet bestaand nummer. Beide nummers konden echter worden teruggeleid naar Jemeppe, een dorp zeventien kilometer van Verlaine vandaan.

Nieuwe aanwijzingen in zaak Jennifer Fairgate

Er is ontzettend veel informatie beschikbaar over de zaak van Jennifer Fairgate, maar een grote aanwijzing ontbreekt nog altijd. Wie was Jennifer Fairgate echt? Wat deed ze in Oslo? En wat is er nou daadwerkelijk gebeurd in hotelkamer 2805. De aflevering van Unsolved Mysteries staat pas zeer recent op Netflix, het is dus nog afwachten of er in de aankomende periode nieuwe informatie boven tafel komt.

Wanneer er nieuwe ontwikkelingen rondom de zaak van Jennifer Fairgate naar buiten komen, dan zullen we dit artikel van een update voorzien.

Andere zaken uit Unsolved Mysteries:

JoAnn Romain (Lady in the Lake)
Lester Eubanks (Death Row Fugitive)
Christopher Dansby en Shane Glover (Stolen Kids)
Jack Wheeler (Washington Inside Murder)
– Rey Rivera (Mystery on the Rooftop)
Patrice Endres (13 Minutes)
Xavier Dupont de Ligonnes (House of Terror)
Alonso Brooks (No Ride Home)
Lena Chapin en Sandy Klemp (Missing Witness)

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?