Laatste nieuws over Netflix

Nieuwe aanwijzingen Lester Eubanks-zaak uit Unsolved Mysteries: Death Row Fugitive

De zaak Lester Eubanks uit Unsolved Mysteries roept alleen maar vraagtekens op. In de eerste plaats hoe het mogelijk is dat een kindermoordenaar, die de doodstraf had gekregen, wist te ontsnappen toen hij als gevangene kerstinkopen mocht doen. En hoe Eubanks er vervolgens in wist te slagen om bijna een halve eeuw verborgen te blijven. Zijn er dan ook nieuwe aanwijzingen in de zaak van Lester Eubanks uit de Unsolved Mysteries-aflevering Death Row Fugitive

Eubanks krijgt doodstraf voor moord op Mary Ellen Deener

Hoe gruwelijk de zaak ook was, in eerste instantie leek er weinig bijzonders aan de zaak van Lester Eubanks. op 14 november 1965 vermoordde hij Mary Ellen Deener. De veertienjarige was met haar zusje Brenda naar een wasserette en ging naar buiten om klein geld te wisselen. Op het verkeerde moment was ze op de verkeerde plek. Lester Eubanks kwam haar tegen, die op dat moment al twee keer was opgepakt voor een zedendelict en voorwaardelijk vrij was na een poging tot verkrachting. Ook nu wilde hij zich vergrijpen, maar Mary Ellen verzette zich. Daarop schoot hij haar neer, om later toen ze nog bleek te leven met een steen bewerkte. Aan de hand van de kogel werd Lester Eubanks als dader achterhaald en hij bekende direct. Dit herhaalde hij in de rechtbank en kreeg de doodstraf.

Lester Eubanks ontsnapt tijdens kerstinkopen

Vanaf dit punt gaat het echter compleet mis in de zaak Lester Eubanks. Tot drie keer toe wordt zijn executie uitgesteld, voor onbekende redenen. Zo leeft hij nog altijd als in 1972 de doodstraf wordt afgeschaft. Zijn straf wordt omgezet in een levenslange straf, waardoor hij in het reguliere gevangeniswezen terechtkwam. Eubranks gedroeg zich daar voorbeeldig, al omschreven medegevangenen hem als een kameleon. Uiteindelijk werd hij zelfs opgenomen in een programma dat bedoeld was om voorbereid te worden op vrijheid. Zo kon het dat hij op 7 december 1973 met vier gevangenen kerstboodschappen mocht doen zonder bewaker. Drie uur later moest hij terugkeren, maar bleek te zijn ontsnapt. Nadien bleek dat er aanwijzingen waren van zijn aanstaande vertrek, zoals een alarmerende bezoekerslijst. Van een bezoeker per maand liep dat opeens op naar een bezoeker per week. Twintig jaar lang was er geen spoor van Lester Eubranks.

Waar is Lester Eubanks gebleven?

Tot twee keer toe zijn onderzoekers dichtbij Lester Eubanks geweest, tegelijkertijd maakt Unsolved Mysteries duidelijk wat voor grove fouten er zijn gemaakt. In december 1993 ontdekte een agent dat het opsporingsbevel uit de database was verdwenen. Wanneer Lester Eubanks dus was aangehouden, waren er geen bellen gaan rinkelen. Het werd afgedaan als een administratieve fout. In september 1994 werd een ultieme poging gedaan door hem te tonen in America’s Most Wanted. Het leverde informatie op dat hij zich zou hebben schuilgehouden bij Kay Banks in Los Angeles, de weduwe van een neef van Eubanks. Kay geeft toe dat ze al een penvriend was toen Lester nog in de gevangenis zat, er stond zelfs een foto van haar in de cel. Via Michigan was Lester in L.A. terechtgekomen en nam een valse naam aan: Victor Young. Bij Kay vertrok hij snel, maar werkte wel tot 1986 in Gardena bij een matrassenfabrikant. In de zomer van 2003 gingen onderzoekers in gesprek met zijn vader Mose Eubank. Die wilde niet meewerken, maar er bestond het beeld dat hij wist waar zijn zoon was. Het zou gaan om Alabama, maar ook daar was hij alweer gevlogen toen ze eraan kwamen.

Nieuwe aanwijzingen over Lester Eubanks

De maanden voor de release van Unsolved Mysteries zijn er al nieuwe aanwijzingen. Zo zouden er signalen zijn dat Eubanks zich onder zijn valse naam schuil had gehouden in de buurt van Detroit. Meer is hier nog niet over verschenen. Wel staat Lester Eubanks sinds 2018 op de lijst van vijftien meest gezochte mensen in de Verenigde Staten. Een actuele foto is er van hem niet, wel zijn er signalementen. Zo heeft hij een groot litteken op zijn rechterarm en is hij een zeer getalenteerd schilder. De U.S. Marshals hebben een beloning van vijftigduizend dollar uitgeloofd voor de gouden tip. Sinds het verschijnen van de aflevering van Unsolved Mysteries over Lester Eubanks heeft U.S. Marsnals bekendgemaakt dat ze steeds dichterbij komen. “Hij leeft nog”, laat Brian Fitzgibbon weten aan USA Today. “Ik voel dat we hem nu echt naderen.” Nu blijkt ook dat de biologische zoon van Eubanks eind 2019 toestemming heeft gegeven om zijn DNA af te staan. Hiermee kan een potentiële link worden gemaakt.

Zoektocht in Los Angeles

In maart 2021 kwam er een nieuwe ontwikkeling naar buiten. De inmiddels 77-jarige Lester Eubanks zou zich ophouden in de regio van Los Angeles. Autoriteiten laten aan NBC News weten dat het net rondom Eubanks aan het sluiten is. Na de uitzending van Unsolved Mysteries hebben de U.S. Marshalls meerdere foto’s ontvangen waarin Eubanks te zien was in Los Angeles, waaronder bij een voormalige fabriek in Gardena. Het vermoeden bestaat nu dat hij de regio uiteindelijk toch nooit heeft verlaten.

Wanneer er nieuwe ontwikkelingen rondom de zaak van Lester Eubanks naar buiten komen, dan zullen we dit artikel van een update voorzien.

Andere zaken uit Unsolved Mysteries:

Christopher Dansby en Shane Glover (Stolen Kids)
JoAnn Romain (Lady in the Lake)
Jennifer Fairgate (A Death in Oslo)
Jack Wheeler (Washington Inside Murder)
– Rey Rivera (Mystery on the Rooftop)
Patrice Endres (13 Minutes)
Xavier Dupont de Ligonnes (House of Terror)
Alonso Brooks (No Ride Home)
Lena Chapin en Sandy Klemp (Missing Witness)

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?