Laatste nieuws over Netflix

NPO wil films en series nog steeds niet op Netflix

NPO Logo Netflix
De NPO is nog steeds niet bereid om producties die door de omroepen zijn gefinancierd te vertonen op Netflix. Dat laat Arthur Schuitemaker, woordvoerder van NPO, weten in gesprek met RethinkingMedia. Precies een jaar geleden werd bekend dat het Commissariaat voor de Media toestemming had gegeven om film- en serierechten te verkopen aan streamingdiensten als Netflix, alleen de NPO weigert mee te werken.

Wel internationaal, maar niet in Nederland

In augustus 2016 kregen BNN-VARA en productiemaatschappij Pupkin groen licht van het Commissariaat om Netflix een licentie te verstrekken voor de series Smeris, Feuten en Van God Los. Een deal met Netflix was daarmee echter nog niet in de maak, omdat NPO ook nog akkoord moet gaan. En dat gaat voorlopig niet gebeuren, althans niet voor Netflix in Nederland. “Indien het gaat om internationale rechten, dus voor de markt buiten Nederland, dan heeft de NPO op dit moment geen bezwaar”, opende Schuitemakers namens de NPO weten aan RethinkingMedia. “Maar als het gaat om vertoning van publiek gefinancierde programma’s op Netflix in Nederland, dan zal de NPO dat niet goedkeuren. We gaan wel onderzoeken hoe we hier in de toekomst mee omgaan.”

NPO is mede-eigenaar van de rechten

De uitspraak van het Commissariaat voor de Media is momenteel dus niet zoveel waard. BNN-VARA en Pupkin gaven een jaar geleden al aan graag de rechten van hun producties te verkopen aan diensten als Netflix. Om dit te realiseren is er echter toestemming van iedere partij nodig en de NPO is er daar één van. “Als een serie of documentaire volledig door de publieke omroep is gefinancierd, is de omroep mede-eigenaar van alle rechten. Dan moeten de omroep, de NPO en het Commissariaat voor de Media de rechtenverkoop goedkeuren”, legde Hugo Klaassen van Denkk Juristen uit. “Gezichtsbepalende content, zoals dat heet, mag niet weglekken uit het publieke domein.”

Lees HIER het volledige artikel over de verkoop van publieke producties

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?