Laatste nieuws over Netflix

Onrecht én een landenruzie in Sophie: A Murder in West Cork

De release van de Netflix-truecrimedocu Sophie: A Murder in West Cork staat al weer voor de deur: vanaf 30 juni kun je op Netflix kijken naar de driedelige miniserie. En die belooft behoorlijk wat vuur werk; een ruzie tussen twee landen bijvoorbeeld!

Tot moes geslagen…

Sophie: A Murder in West Cork vertelt het verhaal van Sophie Toscan du Plantier, een 39-jarige Franse vrouw, die op 23 december 1996 dood (tot moes geslagen) aangetroffen werd bij haar vakantiewoninkje bij Schull in County Cork, Ierland.

Gelijk verdacht de Ierse politie de Britse journalist Ian Bailey van moord, maar er was geen forensisch bewijsmateriaal dat hem aan de misdaad linkte. In Ierland werd hij niet eens aangeklaagd, ondanks het feit dat hij dicht bij Sophie woonde én als eerste journalist ter plaatse was om verslag te doen van de moord.

Frankrijk versus Ierland

De Franse autoriteiten zijn er al 25 jaar lang van overtuigd dat Bailey wél schuldig is en hebben hem veroordeeld voor moord, al was de journalist niet aanwezig bij zijn eigen rechtszaak. Frankrijk heeft om zijn uitlevering gevraagd, maar Ierland heeft hier tot op de dag van vandaag geen gehoor aan gegeven. Terecht, aldus Bailey, die in The Guardian vertelde: “Ze hebben een onschuldige man veroordeeld die helemaal niets met de moord te maken heeft. En dat noemen ze dan een overwinning…”

Maker heeft Oscar op zak

Sophie: A Murder in West Cork is geproduceerd door Oscar-winnaar Simon Chinn, die eerder prijswinnende documentaires als Man On Wire and Searching For Sugarman afleverde. Hij vertelt: “Wat er écht gebeurd is in die koude nacht in december 1996 is een botsing tussen verschillende werelden, culturen en karakters. Dat is precies wat ons aantrok tot het verhaal. Maar wat ons echt over de streep trok was de ontmoeting met de familie van Sophie, die ons hun vertrouwen schonk.”

De filmmaker vervolgt: “De familie van Sophie wacht al een kwart eeuw op gerechtigheid! Daar zijn zij nog steeds naar op zoek en we hopen dat wij dit voor elkaar hebben gebokst.” Netflix zelf maakt bekend: “Door de medewerking van de familie van het slachtoffer én degenen die betrokken zijn geweest bij de zaak, vertelt Sophie: A Murder in West Cork een buitengewoon verhaal. Dat van een niet-aflatende zoektocht naar gerechtigheid.”

➡ Ben jij geïnteresseerd in true crime? Check dan eens TrueCrimeDossiers.nl!

Bekijk de trailer van Sophie: A Murder in West Cork

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?