Laatste nieuws over Netflix

Op dit boek is de serie Kastanjemanden gebaseerd

De serie Kastanjemanden is een snelle hit op Netflix. De Deense crimeserie is luguber en fascinerend tegelijk. De limited serie is gebaseerd op een boek en wel Oktober van Søren Sveistrup. En met dat boek is wel iets bijzonders aan de hand, want het was een hele nieuwe werkwijze voor de schrijver.

Kastanjemanden

In de serie Kastanjemanden komen twee verhaallijnen al snel bij elkaar. Detective Naia Thulin wordt op een moordzaak gezet, waarbij ze moet samenwerken met Mark Hess die eigenlijk helemaal niet in Denemarken wil zijn. Hij was actief voor een Europese dienst, tot het flink mis ging. Bij de moorden treffen ze een kastanjemannetje aan, waar vingerafdrukken op staan. En wel van een twaalfjaar oud ontvoerd meisje. Dat meisje is de dochter van een minister, die juist weer aan het werk is gegaan. De minister (Rosa Hartung) was eigenlijk in de veronderstelling dat haar dochter was overleden, maar nu is alles opeens anders.

Het boek Oktober van Søren Sveistrup

In 2018 verscheen het boek Oktober van Søren Sveistrup, zoals de Nederlandse titel luidt. In Denemarken verscheen het boek onder de titel van de Netflix-serie Kastanjemanden en de internationale titel werd The Chestnut Man. Het was voor Sveistrup voor het eerst dat hij een boek ging schrijven en direct was het een doorslaand succes. Een debutant was hij echter niet helemaal, want Sveistrup had voor Oktober al heel wat ervaring met schrijven.

Grondlegger van het huidige genre

Echter niet met het schrijven van boeken. Hij was namelijk de bedenker en scenarioschrijver van The Killing. Deze eveneens Deense serie wordt wel als de grondlegger gezien van het huidige Scandinavische crimegenre. De serie won vele internationale prijzen en werd geroemd door zijn veelzijdigheid. Niet alleen was het een whodunit, ook werden er veel thema’s aangeroerd op politiek en sociaal vlak. Een week na de lancering van Kastanjemanden op Netflix werd ook de volledige reeks van The Killing toegevoegd. Voorlopig is Oktober het enige boek dat Sveistrup heeft geschreven en het ligt dan ook nog niet in de lijn der verwachting dat de serie op Netflix een snel vervolg zal krijgen.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?