Laatste nieuws over Netflix

Op dit boek is Lady Chatterley’s Lover op Netflix gebaseerd

De film Lady Chatterley’s Lover op Netflix is gebaseerd op een boek. Het is een bewierookt en tevens omstreden boek. Dat eerst lang niet overal mocht worden uitgegeven, voor het nu al voor de tweede keer is verfilmd. Het boek is van D.H. Lawrence en dit is de geschiedenis van het boek Lady Chatterley’s Lover.

Cruciale roman van de twintigste eeuw

Het boek Lady Chatterley’s Lover werd in 1928 al gepubliceerd. Dit gebeurde oorspronkelijk in Italië en in veel andere landen was het verhaal niet te lezen. Het duurde tot 1960 voor het boek van D.H. Lawrence ook in Groot-Brittannië verscheen, het werd toen onderwerp van een beruchte obsceniteitszaak. Dat terwijl het boek nu beschouwd wordt als één van de cruciale romans van de twintigste eeuw.

D.H. Lawrence

David Herbert Richard Lawrence leefde van 1885 tot en met 1930. De Engelse romanschrijver hadden twee ouders die totaal anders tegen het leven aankeken. Het bezitterige van zijn moeder en vrije van zijn vader was de basis voor zijn romans. In 1911 – een jaar na het overlijden van zijn moeder – debuteerde D.H. Lawrence met The White Peacock. De vrijheid van zijn vader zorgde ervoor dat zijn eigen opvatting over onder meer erotiek voor veel weerstand zorgde. Zijn gedachtegoed werd overgebracht in Lady Chatterley’s Lover en pas decennia na zijn dood sloeg de kritiek om in positieve bewondering en waardering voor zijn werk. Vanwege tuberculose had Lawrence al jaren een zwakke gezondheid en zou in 1930 op slechts 44-jarige leeftijd overlijden in Zuid-Frankrijk.

Op dit boek is Lady Chatterley’s Lover gebaseerd

De film Lady Chatterley’s Lover is gebaseerd op het gelijknamige boek. En dan wel de volledige versie. In 1960 verscheen er namelijk eerst een gezuiverde editie, waarbij de obsceniteit voor een proces zorgde tegen uitgever Penguin Books. De uitgever won, het volledige boek verscheen en al snel werden er drie miljoen exemplaren verkocht. Wel bleef het boek verboden in de Verenigde Staten, Canada, Australië, India en Japan. Nadat haar man impotent of met shell-shock is teruggekeerd uit de oorlog, start een barones een affaire met de jachtopziener. Door de jaren heen zijn er veel verfilmingen geweest, onder andere in 1981, 1993 voor de BBC en een Franse versie in 2006. Nu heeft Netflix het verhaal omarmd.

➡ Hier vind je al het werk van D.H. Lawrence

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?