Laatste nieuws over Netflix

Op dit boek is New Amsterdam gebaseerd

Onlangs werd bekend dat seizoen 5 het laatste seizoen wordt van de hitserie New Amsterdam. Maar wist jij dat de ziekenhuisshow gebaseerd is op een boek? Niet eens een boekenreeks, maar één boek van slechts 272 pagina’s.

Twaalf verschillende patiënten

Het betreft Twelve Patients: Life and Death at Bellevue Hospital van schrijver Eric Manheimer. In het boek beschrijft Manheimer het lot van twaalf verschillende patiënten, allemaal met een andere achtergrond. De een is hoogwaardigheidsbekleder bij de plaatselijke afdeling van de Verenigde Naties, de ander gevangene op Riker’s Island. De volgende een illegale immigrant, en iemand anders weer een Wall Street-econoom.

Directeur Bellevue Hospital

De schrijver, Manheimer, was de medisch directeur van het oudste publieke ziekenhuis van de Verenigde Staten. Dat werk deed hij dertien jaar, maar hij kwam ook als patiënt terecht in het Bellevue Hospital in New York City. Naarmate het boek vordert, moet de verteller onder ogen komen dat hij gediagnosticeerd is met kanker. Dat gaat maar heel erg moeizaam, want hij worstelt met het naderende einde van zijn eigen leven, alsmede dat van zijn patiënten!

New Amsterdam op boek gebaseerd

Onlangs werd dus bekend dat New Amsterdam, de verfilmde versie van Twelve Patients: Life and Death, ermee gaat stoppen. Seizoen 5 wordt de zwanenzang van de immens populaire show over dokter Max Goodwin. Het vijfde en laatste seizoen verschijnt dit najaar in de Verenigde Staten op NBC, zo liet de omroep weten in een verklaring. Het vijfde seizoen wordt ook nog eens korter dan de voorgaande, bestaande uit dertien afleveringen. Het eerste seizoen bestond zelfs uit 22 afleveringen, daarna waren de seizoenen wisselend van lengte. Dit kwam vooral door de gevolgen van de pandemie. Het zorgde er ook voor dat na een break van een jaar tussen het tweede en derde seizoen, er inmiddels bijna non-stop afleveringen verschijnen in de Verenigde Staten. Dat zal eind dit jaar dus een besluit krijgen.

Max Goodwin zet alles op alles

In New Amsterdam doet Goodwin er alles aan om medisch directeur te worden. Hij wil een van de oudste ziekenhuizen van Amerika hervormen door een halt toe te roepen aan bureaucratie. Het duurt niet lang tot Goodwin tegen heilige huisjes in schopt. Hij doet er intussen alles om de levens van zijn patiënten te redden.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?