Laatste nieuws over Netflix

Op dit boek is The Power of the Dog gebaseerd

De nieuwe Netflix-film The Power of the Dog met in de hoofdrol Hollywood-ster Benedict Cumberbatch is een boekverfilming. Het is namelijk gebaseerd op het gelijknamige boek van auteur Thomas Savage, die tussen 1944 en 1988 meerdere westerns schreef. Meer hierover in dit artikel, over het boek The Power of the Dog.

Het geweld van de hond is Nederlandse versie

The Power of the Dog is in ons land te koop als Het geweld van de hond en gaat over twee vrijgezelle broers, genaamd George en Phil, die met hun ranch in de Amerikaanse staat Montana een behoorlijk kapitaal hebben verdiend. Toch leven ze bijzonder sober. Eens in de zoveel tijd gaan de twee veehouders op stap in het naburige stadje. Tijdens een van hun bezoekjes vernedert Phil de aangeschoten lokale arts voor de ogen van diens zoon zo intens dat de man de strop verkiest boven het leven: hij verhangt zich. Na het voorval valt George als een blok voor de doktersweduwe Rose. Zonder dat Phil het weet trouwt het paar. Phil probeert haar en haar zoon kapot te maken. Maar wat is de reden voor zijn gedrag? Het is niet de plotselinge eenzaamheid, de oorzaak ligt dieper…

Benedict Cumberbatch in de hoofdrol

De Netflix-film The Power of the Dog is dus op het boek gebaseerd en neemt dit verhaal eigenlijk één-op-één over. Er wordt inmiddels zelfs gefluisterd over een heuse Oscar. Volgens recensenten zijn de manier waarop het drama in beeld wordt gebracht, de opbouw van het verhaal en de wijze waarop de onderliggende spanning naar voren komt van hoog niveau. Dat heeft allemaal vooral te maken met de betrokkenheid van schrijfster en regisseur Jane Campion. Deze Nieuw-Zeelandse filmmaakster heeft meerdere prachtige films achter haar naam staan. Met The Piano uit 1993 won ze zelfs al de Oscar voor beste regisseur! Ook was ze de állereerste vrouw die de prestigieuze Palme d’Or won. The Power of the Dog viel al in de prijzen op het San Sebastián Film Festival, het Toronto Film Festival, het Venice Film Festival én de Hollywood Music in Media Awards, dus dat belooft wat.

Comfortzone

Om de rol van Phil goed te vertolken diende Benedict Cumberbatch zijn comfortzone te verlaten, waarbij Campion hem hielp. Op het filmfestival van Venetië vertelde hij: “Ze introduceerde me op de eerste dag bij de cast en de crew als Phil, en zei: ‘Benedict is een heel aardige jongen die jullie na de opnamen vast wel zullen leren kennen, maar nu nog even niet. Dit is Phil, en ik wil dat jullie hem tijdens de opnamen ook zo aanspreken.’ Dus was ik tijdens de opnamen niet mijn soms verlegen en onzekere zelf, maar stond ik daar de hele tijd als Phil, stoer en wijdbeens.” Hoe vond Cumberbatch het om eens een ‘alfamannetje’ te spelen? “Wel lekker, eigenlijk. Ik mocht me van Jane op de set nergens voor excuseren en moest gewoon nee zeggen als ik iets niet wilde. En het is heerlijk om dat te kunnen doen zonder je druk te hoeven maken om wat mensen dan van je vinden. Dat doe ik normaal gesproken wel, dus het was heel fijn om even Phil te zijn. Als we zijn emotionele pijn vergeten dan.”

Boek The Power of the Dog

Thomas Savage overleed in in juli 2003 op 88-jarige leeftijd. De Amerikaan debuteerde al in 1937 met The Bronc Stomper. Het werd voor hem een lange weg naar succes, want pas in 1967 schreef hij het boek The Power of the Dog. Er zou nog een flinke waslijst aan boeken volgen, met in 1988 The Corner of Rife and Pacific als slotstuk. Hiervoor won hij de Pacific Northwest Booksellers Award. Een jaar later overleed zijn vrouw en in 2001 kwam zijn zoon om bij een tragisch ongeval. Savage leefde na de dood van zijn vrouw een teruggetrokken bestaan en verscheen ook niet meer in de publiciteit. Door The Power of Dog op Netflix, gebaseerd op zijn boek, komt hij nu postuum nadrukkelijk in de schijnwerpers te staan.

➡ Het boek Het Geweld van de Hond vond je op bol.com

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?