Laatste nieuws over Netflix

Op dit waargebeurde verhaal is American Made gebaseerd

American Made staat op Netflix, met Tom Cruise in de hoofdrol. Een behoorlijke over de top Hollywood-productie. Over de top misschien, maar wél gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dit is het waargebeurde verhaal waar American Made op is gebaseerd.

Waargebeurde verhaal American Made

American Made ging in 2017 in première in de bioscopen en vertelt het verhaal van Barry Seal (gespeeld door Cruise), die zijn bestaan als commercieel piloot dodelijk saai vindt. Daarom smokkelt hij op kleine schaal sigaren, wat hem op de radar van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA doet belanden. Die ‘spionnenbende’ kan namelijk wel een slimme jongen gebruiken… Seal raakt betrokken bij een geheime operatie van de Amerikaanse regering. Intussen vervoert hij echter ook duizenden kilo’s cocaïne voor Pablo Escobar, en die combinatie kan natuurlijk nooit goed gaan.

De échte Barry Seal

De Hollywood-film is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat hier en daar een beetje aangedikt is om de échte gebeurtenissen naar het witte doek te vertalen. In 1978 vloog Barry Seal voor de luchtvaartmaatschappij Trans World Airlines (TWA), toen hij gerekruteerd werd door een CIA-agent (in American Made met de naam Monty Shafer). Op dat moment smokkelde de piloot Cubaanse sigaren van Canada naar de Verenigde Staten, maar op aandringen van de inlichtingendienst ging hij in Centraal-Amerika vliegen.

In de jaren 80 kreeg Seal het verzoek van ‘Schafer’ om als koerier te fungeren tussen de CIA en generaal Noriega in Panama. Gedurende een van zijn missies kwam de piloot in contact met het Medellín-kartel (van Pablo Escobar), waarna hij als ‘drugsezel’ aan de slag ging. Seal smokkelde meer en meer cocaïne de Verenigde Staten binnen en de CIA kneep een oogje dicht. De DEA (de Amerikaanse drugswaakhond) weigerde dit echter, waardoor de piloot opeens in de problemen kwam.

Koffers vol geld in de achtertuin

Later ging Seal zich óók bemoeien met de wapenhandel (met de guerrilla-groepering Nicaraguan Contras) en werd hij zó rijk dat hij koffers vol geld begroef in zijn eigen achtertuin. De piloot maakte het op dat moment gewoon té bont, waardoor de CIA hem in de steek liet, waarna hij de overheidsdiensten FBI, DEA, ATF en de Arkansas (waar hij op dat moment woonde) State Police achter zich aan kreeg. Seal sloot een deal met het Witte Huis, waardoor hij zich eventjes veilig waande… Maar het Medellín-kartel wilde wraak en de Colombiaanse gangsters kregen hun zin; de Amerikaan werd op 19 februari 1986 geliquideerd door huurmoordenaars.

Wat is de waarheid van American Made?

Er bestaat behoorlijk veel onduidelijkheid over de grens tussen waarheid en fictie wat betreft het verhaal van Seal. Volgens zijn ex-vrouw Deborah begon de piloot namelijk al in 1975 met het smokkelen van drugs, veelal marihuana. Waar hij in de film wordt gekidnapt door het Medellín-kartel, is dat in het echt nooit gebeurd. Naar verluidt kwam Seal bij toeval in contact met drugssmokkelaar die voor Escobar werkte, op weg van Honduras naar huis. Bovendien heeft er nóóit een ontmoeting plaatsgevonden tussen de piloot en Escobar himself. Daarnaast stortte Seal nooit neer in een woonwijk.

Toen regisseur Doug Liman door Abraham Riesman van het medium Vulture gevraagd werd of we American Made als een biografisch werk moeten zien, antwoordde de filmmaker: “Weet je, het is gewoon geen ‘biopic’. Tom Cruise lijkt helemaal niet op de echte Barry Seal en het verhaal is enkel en alleen gebaseerd op de echte gebeurtenissen.”

Overigens betuigde de echte Seal nooit spijt voor zijn daden. In een interview op tv zei hij ooit: “Als jij mij een soldier of fortune wil noemen, moet je dat zelf weten. Voor mij is het gewoon een manier van leven, waar ik met ziel en zaligheid van geniet. Daarom ga ik er gewoon mee door!”

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?