Laatste nieuws over Netflix

Op dit waargebeurde verhaal is Stateless gebaseerd

Netflix lanceerde op woensdag 8 juli de gloednieuwe miniserie Stateless. De zesdelige serie is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Zo blijkt het verhaal uit de reeks gebaseerd te zijn op het verhaal van Cornelia Rau, die tien maanden heeft doorgebracht in een gevangenis en immigratiedetentiecentrum in de woestijn.

Cornelia Rau

In Stateless wordt meermaals gemeld dat de serie gebaseerd is op waargebeurde gebeurtenissen. Zo blijkt het verhaal van Sofie Werner gebaseerd te zijn op het verhaal van de 39-jarige Cornelia Rau, zo ontdekte The Oprah Magazine. Cornelia is een Australische burger en was werkzaam als stewardess in Qantas. In 2004 kwam ze terecht in het Australische immigratiedetentiecentrum Baxter. Ze worstelde met een psychische aandoening en deed zich voor als een toerist toen ze werd gearresteerd, omdat ze onder een vals paspoort reisde. Maar wie was Cornelia Rau precies?

Cornelia Rau is de dochter van Edgar en Veronika, een koppel uit Hamburg. Toen hun dochters nog kleuters waren, vertrok het complete gezin naar Australië. Eenmaal als volwassene gaat Cornelia aan de slag als stewardess. In de jaren ’90 kwam ze op het verkeerde pad terecht toen ze betrokken raakte bij een sekte genaamd Kenja. De eigenaren daarvan waren Ken Dyers en Jan Hamilton, in Stateless gespeeld door Cate Blanchett en Dominic West. Dyers verspreidt in de sekte naar eigen zeggen unieke inzichten omtrent de zin van het leven. Net als in de serie werd ook Rau uit Kenja getrapt nadat ze faalde bij een optreden.

Opgenomen

In oktober 1998 gaat het helemaal mis met Rau. Ze neemt ontslag van haar werk en komt in het ziekenhuis terecht. Daar wordt ze gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis en later ook met schizofrenie. In tegenstelling tot Sofie in Stateless komt Rau daarvoor zes jaar lang bij verschillende instanties terecht. Als Rau zichzelf in maart 2004 ontslaat uit een ziekenhuis om aan haar medicatie te ontkomen, wordt ze al snel als vermist opgegeven. Als ze in Queensland wordt aangehouden, is niemand op de hoogte van een vermiste patiënt in New South Wales.

Ze noemt zichzelf Anna Brotmeyer en Anna Schmidt en toont een Noors paspoort. De DIMIA besluit dan ook dat ze illegaal is en brengt haar over naar een gevangenis in Brisbane. In september 2004 komt ze in het Baxter immigratiedetentiecentrum terecht. Daar kwam ze terecht tussen Afghaanse, Iraanse en Iraakse vluchtelingen. Uiteindelijk slaagt haar familie erin om Rau op te sporen. Het zorgt ervoor dat ze in februari 2005 wordt vrijgelaten en wordt overgebracht naar een psychiatrische instelling.

Drie jaar na haar vrijlating kreeg Rau wel een vergoeding van 2,6 miljoen euro als compensatie. Een bedrag wat volgens haar zus niet opweegt tegen de schade die de hele situatie heeft aangericht. Zo zou Rau geen enkele herinnering meer hebben aan de zes maanden in de gevangenis en vier maanden in Baxter. Ze zou lijden aan ‘onomkeerbare neurologische schade’.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?