Laatste nieuws over Netflix OITNB-week

Orange is the New Black – Seizoen 1

Piper entree in gevangenis OITNB Netflix

In de aanloop naar het derde seizoen van Orange is the New Black is het wel zo fijn om het geheugen even op te frissen, zodat je straks precies weet waar het over gaat als seizoen 3 daadwerkelijk op Netflix staat. Daarom blikken wij in de Orange is the New Black Week terug op de eerste twee seizoenen. Vandaag, zaterdag, komt seizoen 1 aan bod.

Piper Chapman maakt kennis met medegevangenen

Orange is the New Black draait om Piper Chapman. Ze heeft een gelukkige relatie met Larry, maar voordat zij iets met elkaar kregen was Piper lesbisch en hielp ze haar vriendin, Alex Vause, eenmalig met het smokkelen van drugsgeld. Jaren later wordt Piper verlinkt door Alex, wat ze op dat moment nog niet weet, en moet ze vijftien maanden de gevangenis van Litchfield in.

Op dat moment heeft Piper het rechte pad al lang weer teruggevonden en dus ziet zij als een berg op tegen de vijftien maanden. De eerste periode is daadwerkelijk een nachtmerrie voor Piper. Ze kraakt haar eerste maaltijd in Litchfield af, in het bijzijn van kok Red. Hierdoor kan ze de eerste dagen een maaltijd wel vergeten. Op het moment dat ze een bebloede tampon tussen haar sandwich krijgt, wordt het haar te veel en snelt ze naar de buitenplaats. Daar wordt het alleen maar erger, want daar staat Alex plotseling.

Piper en haar lesbische kant

Haar vriend Larry heeft het er moeilijk mee dat Piper de gevangenis in moet. Hij is vooral bang dat ze weer gevoelens voor vrouwen krijgt, nu ze vijftien maanden opgesloten zit met alleen maar mensen van hetzelfde geslacht. Aan vrouwelijke aandacht heeft de mooie blondine inderdaad geen gebrek. Crazy Eyes ziet het wel in Piper zitten, net als Nicky Nichols en dan blijkt haar ex ook nog eens in dezelfde gevangenis te zitten. Piper heeft Larry echter beloofd braaf te zijn en die belofte wil ze waarmaken. Ze wijst Crazy Eyes af, maar zij laat zich niet zomaar afpoeieren. Om van haar af te komen is Piper één keer heel duidelijk en dan druipt Crazy Eyes af. Als wraak plast Crazy Eyes recht voor Piper op de grond.

Alex en Piper Orange Is The New BLack

Ondertussen ontdekt Larry dat Piper in de gevangenis zit, omdat Alex haar verlinkt heeft. Larry houdt dit echter achter voor Piper. Alex en Piper weten elkaar op dat moment ook steeds vaker weer te vinden en de oude liefde lijkt weer op te bloeien.

De andere gevangen van Litchfield

Ondertussen speelt er ook bij de andere gevangenen van alles. Zo wordt Taystee tot onvrede van velen aangewezen tot baas van de afstandsbediening en mag zij dus bepalen wat er op televisie te zien is. Ook maakt de gevangenis jacht op een kip die is gesignaleerd, om weer eens een keer een lekkere maaltijd te hebben. Er breekt stress uit bij de bewaking als er op internet plotseling foto’s van een vagina uit Litchfield rond gaan, er is dus een mobiele telefoon in de gevangenis.

(L-R) Uzo Aduba, Samira Wiley, Danielle Brooks and Vicky Jeudy in a scene from Netflix’s “Orange is the New Black” Season 2. Photo credit: Jessica Miglio for Netflix.

(L-R) Uzo Aduba, Samira Wiley, Danielle Brooks and Vicky Jeudy in a scene from Netflix’s “Orange is the New Black” Season 2. Photo credit: Jessica Miglio for Netflix.

De gemoederen lopen pas echt hoog op als er verkiezingen voor de Women’s Advisory Council (WAC) uitgeroepen worden. Iedere groep in de gevangenis (Hispanics, golden girls, zwarten, witten en anderen) mag één persoon leveren als lid. De verkiezingsstrijd barst los en als Piper wordt verkozen bij de blanken zorgt dat voor verwarring. Piper had haarzelf namelijk niet kandidaat gesteld.

De verkiezingen gaan aan Daya voorbij, zij is vooral druk met Bennett, van de bewaking. De twee hebben seks gehad en later blijkt Daya zelfs zwanger van Bennett te zijn, wat beide personen in een moeilijke positie brengt. Daya is sowieso het buitenbeentje in de gevangenis. Veel familieleden zitten ook vast in Litchfield, maar ondanks dat kan Daya op weinig steun van ze rekenen, ze is het zwarte schaap.

In de tussentijd begint Piper haar draai beter te vinden in de gevangenis. Ze heeft een manier gevonden om te overleven in Litchfield en ze wordt weer steeds closer met Alex. De liefde van vroeger bloeit weer op. In heel Litchfield is er eigenlijk maar één persoon aan wie Piper echt een hekel heeft en dat is Pennsatucky. De aan drugsverslaafde is er van overtuigd dat ze boodschappen van Jezus Christus krijgt en ze botst regelmatig met Piper. De dom barst als Pennsatucky Piper en Alex verlinkt als zij een lesbisch getinte dans doen.

Piper moet de isolatiecel in en juist op dat moment komt Larry langs. Hij krijgt te horen dat ze in de isolatiecel zit, maar mag niet weten waarom. Wanneer ze Healy, een soort vertrouwenspersoon, beledigt maakt Piper de situatie er niet beter op. Healy ziet lesbische activiteiten als iets kwaad en besluit Larry in te lichten over de lesbische activiteiten tussen Chapman en Alex. Piper moet wel vrijgelaten worden uit de isolatiecel en dat viert ze met Alex met een vrijpartij.

Cliffhanger seizoen 1 OITNB

Nu Piper weer onder de andere gevangenen is wil Piper wraak nemen op Pennsatucky. Dat lukt en ze moet naar een psychische afdeling. Later krijgt Piper spijt en zorgt ze er voor dat Pennsatucky weer vrij komt. Als Larry een interview geeft op de radio over het leven van zijn verloofde in de gevangenis komt Piper in moeilijkheden. Larry vertelt namelijk dingen op de radio, die ze in vertrouwen verteld heeft. De gevangenen luisteren mee en een aantal personen zijn niet blij met Piper. Ze besluit Larry te bellen en geeft toe dat ze inderdaad weer verliefd is op Alex. Larry legt dan aan Piper uit dat ze in de gevangenis zit door Alex, dat zij haar verlinkt heeft. Larry besluit dat het beter is om even geen contact meer te hebben, om uit te vinden hoe het nu verder moet met hun relatie.

Daya en Bennett hebben inmiddels een oplossing bedacht om uit de doeken te kunnen doen dat Daya zwanger is. Ze laat zich verkrachten door de meest gehate bewaker van de gevangenis, Mendez. Ze worden, bewust, betrapt en Mendez wordt geschorst. Op die manier loopt Bennett geen risico meer om zijn baan te verliezen en Daya is ‘slachtoffer’ van verkrachting en bovendien zwanger gemaakt door haar verkrachter.

cliffhanger seizoen 1 Orange is the New Black

Het eerste seizoen nadert de apotheose. Piper en Pennsatucky hebben geprobeerd om vriendschap te sluiten, maar dit liep op niets uit. Voor Pennsatucky is het duidelijk. Er is maar een oplossing: ze zal Piper moeten vermoorden. De kerst breekt aan en voor Piper wordt het de meest verschrikkelijke kerst ooit. Ze wordt definitief gedumpt door Larry, nadat hij Alex heeft opgezocht in de gevangenis.  En dan is er ook nog Pennsatucky die Piper dreigt te vermoorden. Een eerste poging mislukte, maar Piper is doodsbang. Tijdens de kerstviering wordt het Piper te veel en verlaat ze de zaal. Pennsatucky volgt haar en drijft Piper in het nauw. Ze ziet Healy en roept om hulp, maar hij doet alsof hij het niet ziet en loopt door. Dan gaat het licht uit bij Piper en slaat in op Pennsatucky en dan weet ze niet meer van ophouden…

Lees hier de terugblik op seizoen 2 van Orange is the New Black

OITNB-Week

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?

1 Reactie