Laatste nieuws over Netflix

‘Piraterij als Popcorn Time komt voort uit frustratie’

Foto Joris Evers NetflixPopcorn Time is Netflix een doorn in het oog. Popcorn Time is een illegale versie. De grootste verschillen zijn: Popcorn Time is gratis en heeft een veel completer aanbod. En het is dus illegaal.

Tegenover Draadbreuk.nl reageert Joris Evers, hoofd communicatie van Netflix, op de concurrentiestrijd met Popcorn Time. ,,Wij denken uiteindelijk dat piraterij voortkomt uit frustratie van de consumenten. Je wil graag iets kunnen zien en dat kun je niet altijd makkelijk op een legale manier krijgen, of het is heel duur of ingewikkeld”, probeerde Evers de komst van een partij als Popcorn Time uit te leggen.

Vervolgens benadrukte Evers meteen dat Netflix er van overtuigd is dat zij de langste adem zullen hebben. ,,Vanuit het Netflix perspectief denken wij dat als je een goed en betaalbaar alternatief biedt dat mensen daar uiteindelijk voor kiezen. Dat is onze overtuiging.”

De populariteit van Popcorn Time is makkelijk te verklaren. Daar zijn nagenoeg alle populaire films en series te zien, helemaal gratis dus. Ondertussen krijgt Netflix vaak de vraag waarom zij dat niet kunnen bieden, waarom Netflix Game of Thrones niet in het aanbod heeft opgenomen. Evers heeft daar een heel duidelijk antwoord op en daarmee is meteen het verschil tussen een legale en illegale dienst helder. ,,Een film of serie zit vaak exclusief bij een bepaalde zender, of een online zender. Als iemand dit heeft, dan kunnen wij het niet hebben.”

Om het te verduidelijken trekt de Nederlander de vergelijking met de klassieke televisie. ,,Alle zenders daar, zoals Nederland 1, 2 en 3, RTL en SBS concurreren met elkaar. Wat je bij RTL ziet zie je niet bij de publieke omroep en ook niet bij SBS. Met online televisie is dat precies hetzelfde”, aldus Evers tegenover Draadbreuk.nl.

Stichting Brein jaagt op Popcorn Time websites

Ondertussen ondervindt niet alleen Netflix concurrentie van Popcorn Time, ook de producenten van films en series zijn niet blij met deze dienst. Waar Netflix keurig netjes betaalt voor de rechten, doet Popcorn Time dit natuurlijk niet en dus vangen de producenten minder geld voor films en series als de illegale dienst geen halt toegeroepen wordt.

In Nederland heeft Stichting Brein daarom de aanval op Popcorn Time geopend. De afgelopen weken zijn er door de stichting zes Popcorn Time websites offline gehaald. Dit wil overigens niet zeggen dat het gebruik van Popcorn Time in Nederland niet meer mogelijk is, maar door actief de aanval te openen op deze dienst wil Stichting Brein het in ieder geval moeilijker maken om hier gebruik van te maken.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?