De Raad voor Cultuur heeft in een rapport geschreven dat streamingdiensten uit het buitenland – waarvan Netflix er één van is – moeten gaan investeren in Nederlandse producties. Het is een advies van de Raad voor Cultuur aan het kabinet, maar zij zijn niet verplicht dit over te nemen.
Wettelijke voorschriften
In Nederland zijn er al wettelijke voorschriften voor commerciële en publieke omroepen als het gaat om producties van eigen bodem. Dit geldt nog niet voor streamingdiensten uit het buitenland, zoals Netflix, maar ook Amazon.
Als het aan de Raad voor Cultuur ligt komt hier verandering in. De komst van (media)bedrijven als Netflix, Google, Facebook en Apple heeft voor een ongekende dynamiek gezorgd. Netflix zorgt er volgens de Raad voor Cultuur bijvoorbeeld voor dat zij steeds meer kijkers en kijktijd aan zich binden, met voornamelijk internationale producties. Dit heeft gevolgen voor de Nederlandse audiovisuele sector, omdat er meer Nederlands (advertentie)geld naar buitenlandse aanbieders gaat en er dus minder bij de nationale media en makers terecht komt.
➡ Bekijk hier de 20 Beste Nederlandse titels op Netflix
Hierdoor komt de kwaliteit van Nederlandse films en series onder druk te staan en dat heeft weer gevolgen voor de Nederlandse culture en publieke waarden, schrijft de Raad voor Cultuur. Aanpassingen in de wet moeten er voor zorgen dat de kwaliteit van de Nederlandse audiovisuele sector gewaarborgd blijft. De raad stelt voor dat er voor onder andere video on demand-diensten als Netflix en Amazon quota moeten worden afgesproken voor de vertoning van Nederlandse producties.
Undercover
Netflix heeft nog geen Nederlandse Netflix Original aangekondigd en dus klopt het dat de streamingdienst weinig investeert in Nederlands aanbod. Wel werd in november de serie Undercover aangekondigd. Netflix is coproducent van deze Nederlands/Belgische serie, die in 2019 via de vod-dienst te zien zal zijn. In Undercover spelen onder andere Anna Drijver, Frank Lammers en Tom Waes in de hoofdrol.
Daarnaast voegt Netflix regelmatig Nederlandse films toe aan het aanbod. Vrijwel wekelijks verschijnt er een film van Nederlandse makelij op Netflix, maar is het zelf niet betrokken geweest bij de productie er van. Mocht het kabinet het advies van de Raad voor Cultuur overnemen, dan wordt Netflix in de toekomst mogelijk verplicht meer te investeren in Nederlandse titels. Het rapport ‘Zicht op zo veel meer’ is inmiddels aangeboden aan de ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In Frankrijk is er overigens al een wet voor buitenlandse partijen die hen verplicht om twintig procent van het aanbod Franstalig te maken.
Het advies van de Raad voor Cultuur is hier te lezen