Laatste nieuws over Netflix SERIEuze Inspiratie

SERIEuze Inspiratie: Forensic Files

Forensic Files Netflix

True crime is altijd al een populair onderwerp geweest. Sinds Making a Murderer zijn deze documentaires nog meer in het voetlicht komen te staan. Mix dit met misschien wel één van de best bekeken series van het afgelopen decennium, Crime Scene Investigation, en je komt uit bij Forensic Files. Hoe forensisch onderzoek de meest bizarre zaken heeft weten op te lossen.

De grote blockbusters kennen we allemaal, in het aanbod van Netflix staan echter nog veel meer fraaie series. Dit zijn vaak series waarvan je de naam wel langs hebt zien komen, alleen geen idee hebt waar het over gaat. Er zitten toch echt pareltjes tussen die het bingeviewen meer dan de moeite waard zijn. Om je inspiratie op te doen lichten wij iedere week één serie uit.

Forensic Files

De meeste klassieke detectiveseries of whodunits draaien altijd om één of meerdere rechercheurs die met hun slimme neuzen zaken weten op te lossen. In de werkelijkheid werkt dat allang niet meer zo. Natuurlijk zijn er detectives die met een slimme move of geniale ingeving een grote zaak oplossen, mensen in laboratoria zijn eigenlijk de nieuwe rechercheurs geworden. Want zonder een glasharde bekentenis van je verdachte, zul je toch echt met bewijsmateriaal moeten aankomen zetten. En daarvoor is forensisch bewijs doorslaggevend.

Crime Scene Investigation en andere hedendaagse politieseries leerden ons al hoe belangrijk dna is om daders te vinden. Of de invalshoek van een kogel. In de praktijk gaat dit nog veel verder. Forensic Files laat bijna op bizarre wijze zien wat voor forensisch bewijs er soms wordt aangedragen om een zaak rond te krijgen. In iedere aflevering van Forensic Files, meestal een goede twintig minuten, wordt één waargebeurde zaak behandeld. Rechercheurs, onderzoekers en nabestaanden komen aan het woord. De zaak wordt ingeleid en vaak is er een vermoedelijke dader op het oog. Maar het bewijs? Daar draait het om in Forensic Files.

Het achterhalen van dna op een postzegel is natuurlijk de meest snelle weg naar bewijs, maar wat te denken aan wat zand en grind op een trui? Daarmee kan opeens worden aangetoond dat het lichaam van het slachtoffer in zijn of haar eigen tuin is versleept. Dat aan de hand van een handschrift iemand achterhaald kan worden weten we vaak ook wel, maar het taalgebruik? Het afkorten van woorden in positieve zinnen (I’ve) en niet in negatieve zinnen (I have), het klinkt als wel een heel diepe theorie? Toch is aan de hand hiervan een zaak rond gekregen. Dit soort bizar kleine details maakt Forensic Files een ontzettend boeiende serie. Op Netflix staan liefst veertig afleveringen. Doordat iedere zaak in twintig minuten wordt besproken kijkt het ook nog eens mooi weg. Het enige waar wij als Nederlanders misschien even doorheen moeten prikken is de ietwat typisch Amerikaanse gedramatiseerde ondertoon van de voice-over. Het maakt de inhoud er niet minder om.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?