Throwback Thursday film

TBT Filmtip: Braveheart

They may take our lives, but they’ll never take… our freedom! De laatste zin uit de epische speech van William Wallace is één van de meest bekende filmteksten. Braveheart vertelt het verhaal van de Schotse vrijheidsstrijders tegen de Engelse macht, met een glansrol voor Mel Gibson.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Lees ook: Beste 100 films op Netflix

Braveheart

Er is ontzettend veel gezegd een geschreven over Braveheart, sinds de film half jaren negentig verscheen. De laatste jaren wakkerde dat weer aan nadat in 2014 een Schots referendum werd gehouden voor onafhankelijkheid. Uiteindelijk besloot 55% van de Schotten om tegen een afscheiding van Engeland te kiezen.

Aan het einde van de dertiende eeuw was dat wel anders. In 1296 werd Schotland door koning Eduard I van Engeland ingelijfd. Het was het begin van een zeer roerige periode, waarbij William Wallace het nationale verzet leidde. Daarmee was de Eerste Schotse Onafhankelijkheidsoorlog een feit. Wallace kreeg een heldenstatus, vooral doordat hij met kleine legers grote Engelse troepenmachten zou hebben verslagen.

In 1995 werd met Braveheart het verhaal van Wallace verteld. De vertolking met Mel Gibson in de hoofdrol is geliefd en geprezen, maar tegelijkertijd door historici gekraakt. Zoals eigenlijk altijd voor films is het verhaal van de onafhankelijkheidsstrijd van de Schotten sterk geromantiseerd en toegespitst op de persoonlijke situatie van Wallace. Het doet echter weinig af aan de film zelf.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?