Throwback Thursday film

TBT Filmtip: Gladiator

Op filmgebied kon de nieuwe eeuw bijna niet beter beginnen, want met Gladiator werd gelijk een ongekende kaskraker de bioscopen in geslingerd. Het bracht ons terug naar de Romeinen en de bloederige gevechten die het Colosseum afgeladen vol kreeg.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Lees ook: Beste 100 films op Netflix

Gladiator

Het waren geen lieverdjes, die Romeinen. Europa werd voor een groot deel bezet door dit zeer militair ingestelde Romeinen. De strijd om macht was altijd groot, waar ook Gladiator om draait. Gladiatoren waren in het oude Rome de krijgers die gevechten op leven en dood leverden als volksvermaak. De vertaling van gladiator (gladius) is zwaardvechter. Het meest gebruikte wapen in de grote arena’s waar ze hun gevechten afwerkten.

In Gladiator draait het ook allemaal om macht, met een hoofdrol voor Russel Crowe. De Romeinse generaal Maximus (Crowe) wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord.

Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?