Van alle topfilms die Steven Spielberg heeft gemaakt staat Schindler’s List misschien wel bovenaan het lijstje. Het is gelijk ook de film met de meeste serieuze ondertoon, wat versterkt is door een aantal opvallende keuzes zoals het filmen in zwart-wit. Het maakt het oorlogsdrama een veel bekroonde film.
Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.
Lees ook: Beste 100 films op Netflix
Schindler’s List
Ondanks al het grote succes heeft Spielberg ‘pas’ drie keer een Oscar ontvangen. Schindler’s List leverde hem zowel een beetje op als de beste film van het jaar als de beste regisseur. Daar zou later ook Saving Private Ryan bij komen, toevalligerwijs zijn tweede productie over de Tweede Wereldoorlog. De keuze in 1993 om Schindler’s List in zwart-wit op te nemen was gewaagd. Alleen aan het begin en het einde van de film waren er scenes in kleur. De enige andere kleur in de film was rood, het rood van een jas van een klein meisje.
Oskar Schindler heeft de hoofdrol in de film, die gebaseerd is op een boek van Thomas Keneally over de Duitse industrieel. Hij redde in de Tweede Wereldoorlog het leven van elfhonderd Joden uit Polen en het voormalige Tsjechoslowakije. Hij zette ze op een lijst van werknemers in zijn fabriek. Om deze reden moesten deze mensen worden beschermd. In eerste instantie had Schindler geen sociale bedoelingen. Het aanstellen van Joden was namelijk simpelweg een financiële afweging, want het waren goedkope werkkrachten. Langzaam werd hij geconfronteerd met de onmenselijke behandeling van Joden in Duitsland en de bezette gebieden.
Spielberg heeft in Schindler’s List met name dit deel van het levensverhaal van Oskar Schindler uitgelicht en één klein meisje in een rode jas uitgelicht. Met de kennis van nu is het de vertolker van Schindler opvallend. Liam Neeson kennen we namelijk vooral van stevige actiefilms, dat was ruim twintig jaar geleden dus wel anders. Ondanks de uitmuntende beoordelingen voor Schindler’s List kreeg Spielberg ook wel wat kritiek te verwerken. Nabestaanden van de Holocaust vonden dat de werkelijkheid onrecht werd aangedaan en bagatelliseren. Met name hoe Schindler in de film overkwam zette daarbij kwaad bloed. Spielberg zou hem te veel als een held hebben neergezet en het levensverhaal van na de Tweede Wereldoorlog daarom bewust niet hebben verfilmd.