Throwback Thursday film

TBT Filmtip: Sling Blade

Dat Billy Bob Thornton een fantastische acteur is hebben we recent nog gezien met zijn vertolking van Lorne Malvo in Fargo. In Sling Blade had hij behalve de hoofdrol ook de regie in handen. Het leverde een meesterwerk op, waarin het gevaar altijd op de loer lag.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Lees ook: Beste 100 films op Netflix

Sling Blade

Thornton begon zijn carrière als acteur, maar begon begin jaren negentig ook scripts te schrijven. Dat beviel hem zo goed dat hij een korte film maakte met de naam Some Folks Call It a Sling Blade. Dit was de basis voor Sling Blade, dat twee jaar later geproduceerd zou worden. Thornton had de regie in handen, had het script geschreven en nam zelf ook de rol van Karl Childers op zich. Zoveel taken lijkt een struikelblok, maar het pakte heel goed uit.

Dat was ook vooral door toedoen van de vertolking van Karl Childers door Thornton. Op twaalfjarige leeftijd vermoordde hij zijn moeder en vriend, om vervolgens vijfentwintig jaar op te worden gesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. Na een kwart eeuw wordt hij vrijgelaten en keert terug naar het dorp waar hij is opgegroeid.

Als een volledig wereldvreemde en in zichzelf gekeerde man met een verstandelijke handicap moet hij een nieuw leven opbouwen. Dat lukt hem boven verwachting. Karl wordt vrienden met de jonge Frank, komt bij zijn gezin te wonen en vindt een baantje bij een reparatieshop. Het gaat alleen mis wanneer de vader van Frank losse handjes blijkt te hebben en het kwaad bij Karl weer langzaam wordt gevoed.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?