Laatste nieuws over Netflix Throwback Thursday film

TBT Filmtip: Speed

Speed Netflix

Aciefilms zijn vaak wat eentonig en herkenbaar. Uiteraard draait het om de actie en die zorgt ervoor dat je de film lekker makkelijk kunt wegkijken. Lang blijven deze films vaak ook niet in je geheugen gegriefd staan. Gelukkig is er altijd de uitzondering die de regel bevestigd: Speed. Want wie vergeet nou ooit die zilvergrijze bus?

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Lees ook: Beste 100 films op Netflix

Speed

Agenten Harry (Jeff Daniels) en Jack (Keanu Reeves) worden naar een wolkenkrabber geroepen waar een lift is ontploft. Een afperser wil drie miljoen euro, anders laat hij de volle lift naar beneden storten. Met slim nadenken weten Harry en Jack de mensen op miraculeuze wijze uit de lift te krijgen, om daarna ook nog eens goed te gokken waar de afperser zit verstopt. Ze vangen hem echter niet, maar denken wel dat hij zichzelf opblaast.

Niet veel later worden ze gehuldigd voor hun heldhaftige daad, een dag later gaat het echter goed mis. Terwijl Jack een lunchroom uitloopt ontploft er een bus, tegelijkertijd rinkelt er een telefoon in een telefooncel. De afperser is terug, want hij wil zijn geld. En voor Jack heeft hij een nieuwe klus. Er is een bus met een bom. Zodra deze vijftig mile per uur rijdt wordt de bom geactiveerd, rijdt de bus vervolgens langzamer dan vijftig mile per uur zal de bom ontploffen. Voor Jack volgt een adembenemende tocht om dit tot een goed einde zien te brengen.

Het zou de start zijn van de langste actiescène uit een film, want het grootste deel van de film leven we mee met de inzittenden van de bus om er maar in te slagen om snel genoeg te blijven rijden. Op wat voor miraculeuze wijze dan ook. En ondertussen doet Harry verwoede pogingen om te achterhalen wie de bommenlegger toch is. Een mooi Nederlands tintje is dat Speed het regisseur debuut was van Jan de Bont. Daarmee was zijn naam in de Verenigde Staten ook gelijk gevestigd. Het succes van Speed zorgde ook voor een tweede deel, waarvoor Keanu Reeves overigens bedankte. Hij zal er blij mee zijn geweest, want de film werd uitgeroepen tot het slechtste vervolg op een film uit 1998.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?