Throwback Thursday film

TBT Filmtip: Taxi Driver

Brak Robert de Niro als een getalenteerd acteertalent door in de The Godfather II, waarvoor hij ook gelijk een Oscar ontving, twee jaar later was het opnieuw raak. Zijn vertolking van Travis Bickle was misschien nog wel indrukwekkender en leverde een legendarische filmquote op: “Are You Talking To Me?”.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Lees ook: Beste 100 films op Netflix

Taxi Driver

Het was misschien wel deze zin die de kwaliteit van De Niro echt toonde. De scene waarin Travis Bickle tegen zichzelf staat te praten voor een spiegel is volledig geïmproviseerd. De Niro zette in Taxi Driver een portret van het leven neer, dat grenst tegen waanzin aan. Dat deed hij niet uit de losse pols, want in voorbereiding op de productie van Taxi Driver heeft hij een aantal weekenden als taxichauffeur rondgereden in New York.

Al gefrustreerde oorlogsveteraan rijdt Bickle nu rond in zijn taxi en voelt zich uitschot. Niemand kijkt op naar de chauffeur. Hij wordt bijna als vee behandeld, gekleineerd en door tuig op straat telkens lastig gevallen.

Als eenzame man draait hij langzaam door en zijn obsessies – pornografie en geweld – nemen steeds meer de overhand. Dat koppelt hij aan een duidelijke missie als hij een twaalf jaar oude prostituee in zijn taxi krijgt, gespeeld door Jodie Foster. Hij wil haar pooier te grazen nemen, net zoals hij later het plan opvat om Senator Palantine te vermoorden.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?