Throwback Thursday film

TBT Filmtip: The Lady in the Van

Het komt niet vaak voor dat een acteur of actrice dezelfde rol zowel op het toneel als in een film vertolkt. Maggie Smith deed dit wel voor The Lady in the Van, want tot twee keer toe kroop ze in de rol van de onnavolgbare oude vrouw. Onnavolgbaar omdat het een waargebeurd verhaal is, maar niemand zich dat eigenlijk kan voorstellen.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Lees ook: Beste 100 films op Netflix

The Lady in the Van

In de jaren zeventig woonde toneelschrijver Alan Bennett in een rustige staat in Londen, tot er een busje de straat in kwam rijden. Een oude vrouw bivakkeerde hierin en verplaatste zich langzaam door de straat. Uiteindelijk kwam ze op de oprit van Bennett te staan. Wat oorspronkelijk bedoeld was voor een korte periode, zou uiteindelijk vijftien jaar duren. Mary Shepherd zou tot haar dood voor de deur van Bennett wonen en ook sterven in het busje.

De wat norse oude vrouw kreeg een bijzondere band met Bennett, want zijn werkkamer keek uit op de oprit. The Lady in the Van gaat dan ook over de bijzondere band die er ontstaat tussen Mary Shepherd, de familie Bennett en de buurt. Na haar dood schreef Alan Bennett een kort verhaal en dat rolde verder tot een toneelstuk. Hiervoor werd Maggie Smith gevraagd en vijftien jaar later ook voor de film.

Wat de film nog bijzonderder maakt, is dat deze is opgenomen op de plaats waar de bus daadwerkelijk heeft gestaan. Bennett woont inmiddels ergens anders, maar hij heeft het huis nog altijd in zijn bezit. Wil je meer weten over Mary Shepherd en Maggie Smith, dan is dit uitgebreide artikel van The Telegraph een aanrader.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?