Throwback Thursday film

TBT Filmtip: The Theory of Everything

Over mensen die grensverleggende levens hebben geleid wordt vaak een film gemaakt, maar dan wel als ze al overleden zijn. Stephen Hawking vormt daarin een uitzondering, want voor zijn dood werd met The Theory of Everything al een Britse biopic over het leven van Hawking en het huwelijk met Jane Hawking.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Lees ook: Beste 100 films op Netflix

The Theory of Everything

Voor The Theory of Everything werd de memoires Traveling to Infinity: My Life with Stephen gebruikt, daarin vertelt Jane Hawking over het huwelijk met de wetenschapper. Hoe waarheidsgetrouw de film is geworden, vertelde Jane een jaar na de release in The Guardian.

“Toen ik de film zag, dacht ik: ze heeft mijn persoonlijkheid gestolen. Ik herkende mezelf zeker in de personages.” Toch is de film wel romantischer neergezet dan de werkelijkheid was. “In werkelijkheid was het zorgen voor Stephen veel zwaarder en waren de obstakels die we moesten overwinnen veel groter dan in de film. Maar ik begrijp wel dat zoiets niet verfilmd kan worden.”

Als student is Stephen Hawking al grensverleggend. Hij werkt hard op de Universiteit van Cambridge en wordt verliefd op arts-studente Jane. Terwijl de natuurkundige hard werkt aan zijn uiteindelijk grensverleggende onderzoek, wordt hij ziek. Zijn lichaam weigert en uiteindelijk wordt er ALS geconstateerd, een ongeneeslijke spierziekte. De diagnose is dat hij maar een paar jaar te leven heeft, maar zet kranig voort. Hij belandt wel spoedig in een rolstoel en na een longontsteking in 1985 moeten zijn stembanden worden doorgesneden. Opnieuw weigert hij op te geven en zal gaan communiceren middels een computerprogramma.

Het huwelijk hield uiteindelijk geen stand. “In werkelijkheid zijn we met vier in het huwelijk getreden: Stephen, ik, fysica en zijn zenuwziekte. En als je die zenuwziekte wegneemt, dan zaten we nog altijd met die fysica. Weet je, de vrouw van Einstein noemde fysica ooit als de reden van haar scheiding…”, besloot Jane Hawking in The Guardian. The Theory of Everything kreeg vijf nominaties voor een Oscar, Eddie Redmayne won het gouden beeldje voor zijn vertolking van Hawking.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?